Sök

Stefan Lundell: "Einrides värdering är sinnessjuk hög"

Einridelastbilar
Stefan Lundell reagerar över Einrides höga värdering. Foto: Press/TT/Montage

Stefan Lundell reagerar över Einrides höga värdering. Foto: Press/TT/Montage

Breakit

Breakit

Breakits Stefan Lundell reser ett stort frågetecken kring värdet på det hajpade bolaget.

I förra veckan rodde den svenska Einride hem en storaffär när de fick en beställning på 300 el-lastbilar från jätten Maersk.

Men Breakits Stefan Lundell är inte imponerad utan snarare förfärad. I senaste avsnittet av Breakits podcast (lyssna här!) pekar han på att värderingen i Einride, trots affären med Maersk, är extremt svår att motivera.

“Det är helt galet. Sinnessjukt!”, säger han i podden.

Stefan Lundell lyfter fram några av världens mest framgångsrika logistikbolag som till exempel danska DSV och jämför deras värdering med Einride som också säljer en typ av logistiklösning. 

“För att motivera en värdering på samma nivå som de bästa i nischen så borde Einride omsätta 15 miljarder kronor. Men de omsätter bara 5 miljoner kronor och gör dessutom förlust”, säger Stefan Lundell.

Hög värdering har blivit ännu högre

När Einride gjorde en nyemission på nästan 1 miljard kronor i maj förra året så låg värderingen på 2,8 miljarder kronor. Redan det var då en hög nivå men ansedda investerare som riskkapitalbolagen Northzone och EQT Ventures tvekade inte. 

Efter det har aktiekursen i Einride rusat. Einride är inte börsnoterat men handeln i aktien utanför börsen är ändå flitig. Enligt Breakits källa har det gjorts avslut i Einride-aktien till en värdering på över 13,5 miljarder kronor.

Läs mer