Sök

Spotify stänger ner i Ryssland – hänvisar till censurlagar: "Riskerar säkerheten"

SpotifyRyssland

Daniel Ek, vd Spotify. Foto: TT/Istockphoto

Matilda Andersson

Matilda Andersson

Nyhetschef

Turerna har varit många men på fredagen kom beskedet – Spotify lämnar Ryssland.

Enligt bolaget ska allt vara nedsläckt i början av april.

Breakit har i en rad artiklar rapporterat om Spotifys agerande, eller ickeagerande i spåren av kriget i Ukraina. Från att man vägrat svara på frågor från media (bland annat gällande rekrytering till kontoret i Moskva – som senare avbröts) till beslutet att stoppa premium och annonser i Ryssland men ändå behålla tjänsten. Senast var det nyhetssajten PS som kunde avslöja att rysk krigspropaganda sprids på plattformen.

Men på fredagseftermiddagen kom beskedet att Spotify nu väljer att helt avbryta tjänsten i Ryssland, med hänvisning till landets nya censurlagar. Något Expressen var först med att rapportera om.

”Spotify har ansett att det är viktigt att försöka hålla vår tjänst tillgänglig i Ryssland för att därigenom kunna tillhandahålla pålitliga och oberoende nyhets- och informationskällor i regionen. Den nyligen antagna lagstiftningen sätter dessvärre ytterligare begränsningar på tillgången till information, eliminerar yttrandefriheten och kriminaliserar vissa typer av nyheter”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Och fortsätter:

”Detta riskerar säkerheten för våra medarbetare och eventuellt även våra lyssnare. Efter att noggrant ha övervägt våra alternativ utifrån de nuvarande omständigheterna har vi landat i det svåra beslutet att helt avbryta vår tjänst i Ryssland.”

Enligt uppgift till Dagens Industri räknar Spotify med att avvecklingen kommer att ta några veckor och att bolaget därefter kommer att vara helt borta från Ryssland. 

Läs mer