Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Einride gör rekordaffär – fraktjätten Maersk beställer 300 el-lastbilar

Robert Falck, grundare och vd Einride. Foto: Press

Den svenska utmanaren jublar över beställningen.

“Det här är en av de största affärerna som gjorts hittills för att göra transporter hållbara”, säger Einrides vd Robert Falck.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Einride, som utvecklar självkörande och elektriska lastbilar, har varit ett av de hetaste impact-bolagen på den svenska tech-scenen det senaste året. I maj fick Einride in nästan 1 miljard kronor i riskkapital från tungviktare som Northzone, EQT, Norrsken, Ericsson och, lite otippat, finansmannen George Soros investmentbolag.

Ytterligare en investerare i sommarens finansieringsrunda var den danska logistikbjässen Maersk som via sin investeringsarm Maersk Growth puttade in ett okänt antal miljoner. Nu kommer nyheten att Maersk lagt en stororder till Einride. Totalt handlar det om 300 el-lastbilar som Maersk ska få tillgång till och lastbilarna ska levereras mellan 2023 och 2025.

Historisk affär – för Einride

“Det här är en av de största affärerna som gjorts hittills för att göra transporter hållbara och den kommer i ett kritiskt läge”, säger Einrides medgrundare och vd Robert Falck och fortsätter:

“Det är inte bara det att lastbilstransporter står för nästan 8 procent av alla globala koldioxidutsläpp utan också att vi har en värld som aldrig varit så medveten om behovet att skifta över till elektricitet”.

Något ordervärde uppges inte men det är en form av leasing-affär som Maersk gör med Einride. Under fem kan Maersk använda e-lastbilarna och i affären ingår också laddstolpar och Einrides mjukvaruplattform. Einride har pekats ut som en börskandidat och det förekommer relativt flitig handel i aktien utanför börsen. Omsättningen 2020 uppgick till drygt 5 miljoner kronor och förlusten skrevs till 100 miljoner kronor. 

Upptrissad värdering

Men förhoppningarna på Einride är högt uppskruvade vilket handeln i aktien utanför börsen ger en tydlig fingervisning om. I början av januari rapporterade DI att Einride värderas till hela 13 miljarder kronor  i denna inofficiella handel. Det kan jämföras med värderingen på 2,8 miljarder kronor som sattes i förra sommarens nyemission. Breakit har inga uppgifter om hur värderingen utvecklats under februari och mars – men har du koll maila gärna mig som skrivit den här texten (stefan@breakit.se).

Läs mer