Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Stallköp blev till horsetech-satsning för Hippocrates: “Mycket svarta pengar”

Ulrika Pedersen och Joakim Krassman, grundare av Hippocrates. Foto: Press

Ulrika Pedersen vill se vita pengar i hästnäringen – och ge branschen verktyg för att digitalisera det administrativa arbetet.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Den svenska hästnäringen är en jättebransch som omsätter tiotals miljarder kronor och de senaste åren har flera techbolag startats för att vara med och ta en del av den kakan. Breakits kartläggning från 2021 visade däremot att flera utmanare fortfarande stod i startgroparna, med låg omsättning och miljonförluster.   

En utmanare som än så länge har valt att satsa utan riskkapital är Uppsalabaserade Hippocrates.se, som erbjuder affärssystem mot olika yrkesverksamma inom hästnäringen. Under 2021 omsatte bolaget 1,8 miljoner kronor, med ett plusresultat. I år räknar bolaget med att omsätta 3 miljoner kronor, med fortsatt lönsamhet.

“Jag träffar många inom horsetech som ska göra nya appar och så vidare, men sen tjänar de inga pengar. Det är ofta en smal app som ska hitta användare som betalar varje månad. Vilket kan vara en god affärsidé men sällan marknaden visar sig vara redo för att betala för det. Vi har hittat ett behov där kunden är beredd att betala för tjänsten och där målgruppen är bred och sträcker sig från enklare stall till proffsryttaren och ridskolor”, säger medgrundaren Ulrika Pedersen.

Mycket svarta siffror i hästbranschen

Grunden till bolaget lades när Ulrika Pedersen tillsammans med sin man Joakim Krassman råkade köpa en hästgård, som hon själv uttrycker det, snart upptäckte de att stallet kom med mängder av administrativa uppgifter. 

Steg för steg utvecklade de sedan tjänster som de såg behövdes. Det handlar om tjänster och appar för exempelvis automatiserad fakturering, appar för både stallägare, hästägare, ridskola, personal samt elev, och annat som riktar sig mot såväl ridanläggningar och andra verksamma inom hästnäringen som hovslagare och equiterapeuter (massage och kiropraktik för hästar reds.anm.). 

“När vi började för sju år sedan var det väldigt mycket svarta pengar i hästbranschen”, säger Ulrika Pedersen och fortsätter sedan. 

“Vår tanke har varit att frigöra tid till det som personalen egentligen älskar, att generera pengar från alla tjänster som utförs och att se till så pengarna är vita.”  

 Sedan i början av 2021 har paret sålt sin hästgård och frikopplat Hippocrates.se verksamhet till det egna bolaget HX Systems.  

Enligt Ulrika Pedersen hanterar bolagets system idag drygt 84.000 användare och 43.000 hästar. Där det i Sverige ska finnas omkring en halv miljon hästar.  

Vad har ni för tillväxtplaner? 

“Det finns en stor tillväxtpotential bara i Sverige. Men vi ska fortsätta etablera oss utomlands också inom den närmsta tiden och kollar på Finland, Danmark och kanske England. De har kommit så långt att de har digitaliserat sina betalningar.” 

Har ni några planer på att ta in investerare?

“Vi har haft kontakter, men har valt att avstå hittills och växa organiskt. Vi har extremt kul just nu med det vi gör och brinner för det här. Vi kan vara extremt kreativa också och styra själva vad vi vill utveckla.” 

Idag har Hippocrates.se 3 anställda som arbetar med bolaget på heltid.

Läs mer