Sök

Norrsken och svenska techstjärnor satsar på Cellcolabs och stamceller: “Slagsmål om att få vara med”

Eric Engellau, vd på Norrsken, Susanna Campbell, Ash Pournouri, Maria Rankka, Sven Hagströmer, Fredrik Hjelm och Jonas Nordlander,

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Norrsken har, tillsammans med några av Sveriges främsta entreprenörer, skjutit in 64 miljoner kronor i det nystartade bolaget Cellcolabs.
Målet är nu att revolutionera stamcellsproduktionen – och göra behandlingar som bara miljardärer haft råd med tillgängliga för alla.

"Det är ett underfinansierat område."

I USA rör sig många techinvesterare mot life science med målet att vara först med att lösa sjukdomar globalt. Sverige vill inte vara sämre. Norrsken och lifescience-bolaget Takura är nu i startgroparna för det man vill ska bli världens ledande stamcellsproduktionsbolag Cellcolabs, på Campus Solna vid Karolinska Institutet.

I en första runda har man nu samlat in 64 miljoner kronor från ett gäng entreprenörer som tror stenhårt på idén. Bland dessa finns (håll i er nu!) Kry-grundarna Fredrik Jung-Abbou och Johannes Schildt, Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander, Vois Fredrik Hjelm, samt Creades John Hedberg och Sven HagströmerSusanna Campbell, Michaëla Berglund och Ash Pournouri.

Norrsken: Ett stort samhällsproblem

Trots att forskningen inom området har kommit långt är tillgången på högkvalitativa celler väldigt begränsad, och kostar därmed extremt mycket. Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson berättar när vi träffar gänget bakom Cellcolabs att det var ett självklart beslut att vara med på den här resan.

“Vi kommer göra behandlingar som idag bara finns tillgängliga för miljardärer lika lättillgängliga som penicillin är för vem som helst. Det är ett underfinansierat område, ett ganska dysfunktionellt sådant, och det är därför vi från Norrsken tycker det här är så spännande att gå in i. Det är en kombination av att lösa ett så stort samhällsproblem som mänsklig hälsa, och kombinera med en skalbar teknik”, säger han.

Enligt Erik Engellau-Nilsson har intresset från investerare varit stort.

"Det var slagsmål om att få vara med på den här rundan. Investerarna kan göra all skillnad för ett sånt här bolag, för många har samma utmaningar när du ska bygga team, kultur och skala upp med processer på plats. Att ha några av Sveriges främsta entreprenörer som bollplank kan vara avgörande för om det här lyckas eller inte.”

Erik Engellau-Nilsson, vd Norrsken, Maria Rankka, styrelseordförande Cellcolabs, och Mattias Bernow, läkare och vd Cellcolabs. Foto: Julia Lundin

Norrsken slår sig samman med Maria Rankka, arbetande styrelseordförande, och Mattias Bernow, läkare och vd på Cellcolabs. Takura och Norrsken investerar lika mycket i Cellcolabs, men Takura som grundade labbet 2021, kvarstår som största ägare. 

Det har forskats på området under 20 års tid, men det är först nu som tekniken är mogen för en uppskalning. Bolaget tar sikte på att behandla vår tids stora kroniska sjukdomar.

“Det finns en obegränsad efterfrågan på cellerna. Vi pratar om att behandla hjärt- och kärlsjukdomar, akut hjärtinfarkt, stroke, artros, övervikt, neurologiska diagnoser, diabetes, sårläkning med mera”, säger Mattias Bernow.

Vill producera i industriell skala

För att förklara varför stamcellsproduktion behövs: genom att dra ut benmärg från en person så får man ut ett antal miljoner celler, men ofta för lite för att verkligen få effekt om cellerna inte odlas upp i större antal i ett laboratorium. Du behöver ta benmärgen till ett labb där cellerna får växa utan att ändra karaktär. Man brukar ge mellan 100-200 miljoner celler i en människa genom antingen vätskedropp eller mindre lokala injektioner, som kan vara fallet vid bland annat artros.

De stamceller som används idag produceras oftast av mindre labb kopplade till universitet eller läkemedelsbolag. Genom Cellcolabs ska tillverkningen ske i industriell skala, vilket man hoppas ska sänka priset med mellan 90-99 procent.

“Priserna för sådana här behandlingar är idag astronomiska eftersom man tar fram celler för en eller två patienter.”

Målet är att producera tiotusentals doser per år.

“Vi börjar med att skala upp mot 1000 och sedan 10000. Det kommer drastiskt att påverka prisbilden. Tittar man på västvärldens sjukvårdssystem så går 80 procent av alla kostnader till behandlingar av kroniska tillstånd, varav de som vi kan rå på är en väldigt stor del. Målet är att få till en ny svensk exportprodukt”, säger Maria Rankka.

Produktionsanläggningen i Solna sattes upp i mitten av februari. Enligt Mattias Bernow pågår det just nu en stor process för att validera tillverkningen av cellerna.

”Jämför man med till exempel livsmedelsindustrin där man inte vill ha skadedjur så mäter vi här renheten ner på partikelnivå”. 

Nu återstår att skicka in ansökningar till Läkemedelsverket för att komma igång med produktionen. De första cellerna levereras mot slutet av 2022. Men man har redan nu fått in donatorer för benmärg. 

Planerar i Abu Dhabi

Förutom Solna pågår även diskussioner om att starta ett labb i Abu Dhabi där Takura, Cellcolabs moderbolag, är verksamma. Det är speciellt eftersom Förenade arabemiraten och dess sex stater brister kraftigt inom demokrati och mänskliga rättigheter, något som Norrsken uttalat är emot.

Är inte det ett problem med tanke på att Norrsken vill värna om mänskliga rättigheter och en hållbar utveckling?
“Jo, vi ser det som ett problem. Men vi har landat i att vi kan komma igång med studier och behandlingar snabbare, och därmed också börja driva den positiva påverkan vi vill skapa, genom labbet där. Abu Dhabi har höga ambitioner vad gäller sjukvård, många internationella välrenommerade sjukvårdsinstitutioner är på plats och infrastrukturen håller hög kvalitet”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Men lämpligheten har ändå diskuterats fram och tillbaka?
“Ja, det har diskuterats massor, men vi har landat i att den potentiella uppsidan är stor nog att motivera det. Om vi lyckas skala upp produktionen enligt plan så kommer det att påverka livet positivt för mängder av människor världen över.”

Från Cellcolabs laboratorium vid Karolinska, Campus Solna. Foto: Press

64 miljoner kronor räcker gott och väl nu, men det kan ändras snabbt.

“Det är kapitalintensivt att sätta upp maskinerna på labbet. Vi har en bra kapitalbas för att nå målen och affärsplanen. Men finns det möjlighet att accelerera snabbare så kanske vi plockar in mer pengar senare. Dock har vi inget behov just nu.”

Mattias Bernow:

“Vi vill sätta konceptet, men sen skala upp för att bygga fler labb. Det skulle inte förvåna mig om vi vill påskynda processen ytterligare.”

Kan ni säga någonting om omsättningsmål?
“Nej, tyvärr. Vi har mål internt, men inget vi vill gå ut med.”

Cellcolabs är idag tio personer, som mot årets slut kommer vara cirka 25.

Läs mer