Sök

Flat Capital måste sålla hårdare framöver – "Marknaden extremt påverkad"

KlarnaBudbee

Hanna Wachtmeister, vd Flat Capital. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Att Flat Capital fick in mindre än hälften av det efterfrågade belopp från aktieägarna innebär att investeringsbolaget måste prioritera hårdare framöver.

“Man måste ha med sig vilken typ av klimat det är just nu”, säger Flat Capitals vd Hanna Wachtmeister till Breakit.

Flat Capital fick i sin företrädesemission in cirka 40 procent av det önskade beloppet. Med drygt 70 miljoner på fickan, istället för 190, blir handlingsalternativen färre. Bolaget måste prioritera hårdare än vad som annars hade varit fallet, medger vd Hanna Wachtmeister i en intervju med Breakit. 

Hon säger också att investeringar i helt nya bolag som regel går före mer kapital till bolag som redan finns i portföljen, till exempel Klarna och Budbee. 

“Det återstår att se hur mycket det skakar till i den onoterade marknaden, och vad det skapas för möjligheter. Men vi har ju haft ett antal dialoger och processer. Där finns det mycket spännande saker som vi vill göra, och de är vår prioritet. Men vi kan även gå in i befintliga innehav, även om fokuset ligger på nya”, säger Hanna Wachtmeister.

Emissionsplanerna offentliggjordes i mitten av februari, samtidigt som Flat berättade om en avsikt att investera 47 miljoner kronor i leveransbolaget Getir. Det investeringsbeloppet kan komma att bli klart lägre nu. 

“Det är något vi diskuterar, och något vi får återkomma till”, säger Flats vd. 

Kan förstå kritik 

Trots att Flat Capital inte var i närheten att få in det efterfrågade beloppet kallar styrelseordförande Sebastian Siemiatkowski emissionsutfallet för “ett styrkebesked”, något som fick bland andra Breakits Stefan Lundell att reagera

Kan du förstå att man tycker att det är lite konstigt att ni kallar det styrkebesked när ni får in 40 procent av det belopp ni har efterfrågat? 

“Jag kan förstå det eftersom vi att vi ville få in 190. Men det man ska ta med sig är att transaktionsmarknaden är extremt påverkad av makro just nu, och framför allt av det fruktansvärda kriget. Och att lyckas få in 41 procent från småsparare och allmänhet får man ändå se som att vi har väldigt engagerade aktieägare. Man måste ha med sig vilken typ av klimat det är just nu”, svarar Hanna Wachtmeister. 

“Om du ringer till Carnegie och SEB och andra rådgivare så får du höra att det är väldigt många transaktioner som står helt stilla nu”, säger hon också. 

Hade ni så här i efterhand kunnat göra något annorlunda för att få in mer kapital? 

“Man hade kunnat säkra upp transaktionen som väldigt många gör, genom ankare eller med garantier. Men vår ambition är ju att bli en folkaktie, och få småspararna med oss. Så vi ville inte vända oss huvudsakligen till institutioner. Man hade kunnat strukturera transaktionen annorlunda, men vi valde att inte göra det. Det var bedömningen vi gjorde då”, svarar Hanna Wachtmeister. 

Deltog delvis

Flat Capitals huvudägare Sebastian och Nina Siemiatkowski deltog inte i emissionen. Det gjorde Hanna Wachtmeister, men hon tecknade inte sin pro rata-andel, alltså inte lika mycket som hon hade rätt till sett till hennes ägarandel. 

“Jag tecknade en del, för cirka 75000 kronor”, säger hon och hänvisar till sin privatekonomi.    

Läs mer