Sök

Patrik Enblad föreslås ta över som styrelseordförande i Qliro

Qlirofintech

Foto: TT

Breakit

Breakit

Klarna-konkurrenten föreslås få ny ordförande – som också investerar i bolaget.

Aktien har fallit, bolaget har kritiserats och en rad nyckelpersoner har lämnat – 2021 var kort sagt inget bra år för Qliro. Även bolagets styrelseordförande, Lennart Jacobsen, meddelade under fjolåret att han avböjer omval.

Nu står det klart att det svenska betalbolaget hittat en ersättare. Patrik Enblad föreslås nu som ny styrelseordförande.

”Patrik bidrar med erfarenhet från flertalet bolag verksamma inom skärningspunkten mellan teknik och finans”, skriver börsnoterade Qliro i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

Patrik Enblad har bland annat en bakgrund som styrelseordförande på Orc Group, styrelseledamot i Cinnober och ÅF samt vd på Newsec och HQ Bank.

Investerar i Qliro

I samma veva genomför bolaget även en riktad nyemission där Patrik Enblad tecknar 550.000 aktier till kursen 17,59 kronor. Totalt tillförs bolaget 9,7 miljoner kronor i affären.

Nyemissionen är villkorad av att Patrik Enblads ledningsprövning godkänns av Finansinspektionen samt årsstämman.

”Syftet med den riktade nyemissionen är att skapa ett ägarintresse hos Qliros nya styrelseordförande och på så sätt skapa en intressegemenskap mellan bolagets aktieägare och Patrik Enblad, vilket styrelsen bedömer vara till fördel för bolaget på lång sikt”, skriver Qliro.

Läs mer