Sök

Här planerar Northvolt sin tredje fabrik

Northvolt
Peter Carlsson, vd Northvolt. Foto: Press/TT

Peter Carlsson, vd Northvolt. Foto: Press/TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Northvolts tredje jättefabrik kommer troligen att ligga i norra Tyskland, nära den danska gränsen.

Det svenska batteribolaget har tecknat ett avsiktsavtal om saken.

Northvolts första jättefabrik, eller “giga factory”, är redan igång med produktionen (om än i begränsad omfattning) i Skellefteå. Därutöver har bolaget en fabrik på gång i Göteborg och färska planer på en tredje fabrik i Sverige, närmare bestämt i Borlänge där bolaget vill modifiera ett pappersbruk och där primärt tillverka katodmaterial.

På tisdagen aviserade Northvolt planer på en tredje jättefabrik för battericeller, denna gång utanför Sverige. Batteritillverkaren har tecknat ett avsiktsavtal med den tyska förbundslandet Schleswig-Holstein om att förlägga en fabrik i Heide som ligger sex, sju mil nordväst om Hamburg, inte särskilt långt ifrån den danska gränsen. 

Den tyska fabriken, “Northvolt Drei”, kommer enligt planerna sysselsätta 3000 personer och den första batterierna kommer att tillverkas under senare delen av 2025.

Northvolt motiverar placeringen av den nya fabriken bland annat med att regionen har “det renaste energinätet i Tyskland”, en energiproduktion som karaktäriseras av vindproduktion, både på land och till havs. 

Placeringen i norra Tyskland passar även bra sett till hur leverantörskedjorna ser ut i batteribranschen, enligt bolaget som även pekar på att regionen upplåter tillräckligt mycket mark för att kunna bygga en så stor fabrik att den kan dra nytta av skaleffekter. 

Läs mer