Sök

Footway varnar för oro och störning – kan påverka hela 2022

Footwaye-handelBörs
Daniel Mühlbach, vd och grundare Footway

Daniel Mühlbach, vd och grundare Footway

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Den skofokuserade e-handlaren Footway vittnar om en dubbelsmäll.

Störningar hos leverantörerna och minskad efterfrågan hos kunderna påverkar intäkterna och vinsterna. Aktien rasade när handeln drog igång på måndagsmorgonen.

“Riskerar att få negativ påverkan under hela 2022”, skriver bolaget.

Vinstvarningen skickades ut på fredagskvällen när många av oss hade tankarna på annat håll än den e-handelsbaserade skohandeln. Men budskapet från Footway var glasklart: det är tufft nu. 

Störningarna och den minskade efterfrågan kommer att ge en negativ effekt om 100 miljoner kronor på bolagets försäljning i det första kvartalet, bedömer Footway. Bolaget omsatte 341 miljoner kronor i fjol. Det betyder att 30 procent av bolagets försäljning är borta. 

Rörelseresultatet  (ebita) kommer att minska med cirka 25 miljoner kronor, vilket innebär att förlusten väntas uppgå till 38 miljoner kronor. 

“De främsta orsakerna till den minskade efterfrågan är en tillfällig brist av så kallade topprodukter, det vill säga storsäljande och snabbrörliga produkter som bidrar till att driva såväl konverteringsgrad som marknadsföring och försäljning av andra produkter”, skriver Footway. 

Bolaget hänvisar också en kall vinter (och därmed ett senare säsongsskifte), covideffekter och ett konsumentbeteende som delvis påverkats av “en orolig omvärldssituation”. 

Footway skriver att bolaget räknar med “bättre täckning” i sortimentet under våren. Men varnar samtidigt för att det negativa effekterna nog inte kommer att försvinna.

“Bolaget noterar dock att flertalet av leverantörerna kämpar med både logistik- och produktionsutmaningar, vilket riskerar att få negativ påverkan under hela 2022”, skriver e-handelsbolaget. 

Beskedet fick aktien att falla brant på på börsen på måndagsmorgonen. Efter en halvtimmes handel hade aktien fallit 17 procent.

Footway är just inne i en emissionsprocess där bolaget vill ta in 150 miljoner kronor. Cirka två tredjedelar av emissionen är säkrad via teckningsåtaganden.

Läs mer