Sök

Kritiken mot Northvolts jättebygge: “Byggs av moderna slavar”

NorthvoltBatterifabrik

Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Fackombudsmannen Pierre Pettersson kritiserar kraftigt förhållandet för några av de omkring 2000 byggnadsarbetare som arbetar vid byggandet av Northvolts fabrik i Skellefteå.

Northvolts etablering i Skellefteå och dess betydelse för orten har granskats i ett långt reportage av Expressen. Den stora satsningen på att bygga en gigantisk batterifabrik i kommunen har lockat mängder av arbetare från hela världen – men själva bygget får också kritik.

Byggnadsombudsmannen Pierre Pettersson larmar om usla förhållanden bland anställda som ska bygga fabriken.

“Det här är flaggskeppet på allas läppar. Stefan Löfven var här och lovordade miljösatsningen. Samtidigt har jag svårt att glädjas helt när jag vet att det byggs av moderna slavar”, säger Pierre Pettersson till tidningen.

Det har tidigare kommit larm från byggandet av fabriken, där polisen i november förra året avvisade 12 personer från platsen efter en stor razzia och varnade för situationer som kunde liknas vid exploatering.

Expressen skriver nu om anställda som sagt sig arbeta 18 timmar om dagen, 90 timmarspass på veckobasis och löner på 100 kronor i timmen. Samtidigt ska situationen ha blivit bättre sedan facket och arbetsmiljöverket agerat. Omkring 250 företag ska arbeta i området och fler ska ha tecknat avtal efter skadestånd.

“Att höra folk som arbetar artontimmars-skift, nitton raka pass, som säger att de ska sova när de åkt hem... Och de tjänar inte i närheten av svenska löner, utan 45 till 50 kronor i timmen efter pension, semesterersättning, övertid och traktamente. De flesta kommer från Östeuropa men vi har även träffat indiska arbetare som jobbar under liknande förhållanden”, säger Pierre Pettersson.

Fredrik Hedlund är chef på Northvolt 1. Han säger till Expressen att inspektionerna av arbetsmiljön är välkomna.

“Det här är industriproblem som funnits under lång tid. I stora byggprojekt fuskas det lätt i olika led bland underentreprenörerna”, säger han till tidningen.

Läs mer