Sök ikon

Elin Elkehag lämnade allt för Silicon Valley - nu backar NHL-proffs upp hennes startup

Artikel bild
Foto: Pressbild

Elin Elkehag grundade sitt hårdvarubolag Stilla på hundra dagar. Nu har hon fått med sig en rad tunga investerare.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Det var 2013 och Elin Elkehag såg lyckad ut på pappret.

Hon hade tidigare startat bolaget Hanelin of Sweden (som hon sålde 2014), som tog fram presentförpackningar för minnen och upplevelser i form av ett USB-smycke, hade ett välbetalt jobb och flera års bakgrund på bland annat bolag som Ericsson och MTG.

Hon var gift och bodde i en etagevåning i Gamla stan i Stockholm.

“Det såg bra ut på ytan, men jag var inte lycklig”, säger hon på videolänk från Silicon Valley.

Så hon bestämde sig för, delvis med hjälp av pengarna från försäljningen av Hanelin, att "starta om" sitt liv.

För Elin Elkehag betydde det att hon skilde sig, sade upp sig från jobbet och beslutade sig för att flytta utomlands. 

“Jag började med att fundera på var jag ville vara och utvärderade London, Singapore, New York och San Fransisco. Ställen där jag har vänner. Efter att ha åkt hit på en “geek week” och gjort intervjuer med flera personer insåg jag att det var här jag hörde hemma”, säger hon.

De senaste tre åren har varit intensiva, men lyckliga. Elin Elkehags energi går genom datorskärmen, orden bubblar fram i ett långt flöde när hon berättar om sin resa de senaste åren, från ettan som hon numera bor i.  

Men så krävs det också mycket entusiasm och vilja för att göra det som hon har gjort det senaste året. 

I Stockholm hade Elin Elkehag sedan flera år varit involverad i startupvärlden och fungerat som mentor på startuphuben SUP46. Hon är fortfarande mentor åt svenska bolag som Mentimeter och Shortcut Labs/Flic, som hon hjälpte att komma in på inkubatorn Highway1, och fungerar lite som en brygga mellan Stockholm och Silicon Valley.

Väl i San Fransisco fick hon till en början jobb som strategichef på hårdvaruinkubatorn Wearable World. Där blev hon mentor för 20 olika startups från hela världen.

“Jag blev så himla inspirerad av det att jag ville lära mig att programmera hårdvara”, säger hon.

Något hon lärde sig av svenska Youtubern Simone Giertz, som blivit ett fenomen världen runt med sina misslyckade robotar.

Det var också när de satt på ett kafé och programmerade som Elin Elkehag våren 2015 fick idén till Stilla - en liten rörelsedetektor som varnar dig om någon till exempel försöker stjäla din väska.

“Folk kommer hela tiden på fler nya användningsområden. Du kan lägga den i vagnen när du leker med barnen i parken så att du vet om någon rör den, du kan ha den på datorn om du sitter på ett fik och ska gå fram och beställa kaffe, eller ha den i väskan om du står på dansgolvet", säger hon. 

I maj lanseras den runda lilla produkten som direkt sänder en signal till din smartwatch eller smartphone om någon flyttar på den.

“Sist jag skapade ett hårdvarubolag tog det fyra år. Jag ville verkligen ha den här produkten men tyckte inte att det var värt att lägga ner så mycket tid”, säger Elin Elkehag och fortsätter:

“Men så bestämde jag mig för att om jag kunde göra det på hundra dagar så skulle jag köra, för det kände jag att jag kunde lägga ner”.

De hundra dagarna inföll mellan maj och augusti 2015 och då jobbade Elin Elkehag “galet mycket”. För att ha råd att satsa konsultade hon för TeliaSonera hemma i Sverige under sommaren.

“Jag satt dygnet runt. Klockan 06 började jag Skypea med fabrikanter i Kina, sen gick jag till Telia och arbetade åtta timmar och när jag kom hem igen fortsatte jag jobba med Stilla och teamet i USA”, säger hon.

Hundra dagar senare hade idén blivit till ett hårdvarubolag med en patentsökt och fungerande prototyp. 

Just nu jobbar Elin Elkehag förutom med lanseringen även med att ta in kapital. Målet är att få in nära 10 miljoner kronor till en värdering på 40 miljoner.

“Vi är på god väg och stänger rundor hela tiden nu, och har flera aktiva diskussioner. Bara i dag tog vi in 150 000 dollar”, säger hon.

Bland de som investerat finns bland annat tre svenska NHL-proffs (vilka de är vill Elin Elkehag dock inte avslöja i dagsläget).

En annan som har investerat i bolaget är Gunvor Engström som tidigare varit departementsråd, landshövding och vd för Företagarna och som numera sitter i en rad styrelser, bland annat tredje AP-fonden och Semcon.

Även Gunvor Engström hade ett videosamtal med Elin Elkehag, efter att ha presenterats för hennes idé av en gemensam bekant. 

"Jag tyckte att det bara var så bingo, en enkel grej och precis något som jag själv skulle kunna ha användning av. Den här rörelsedetektorn, eller vad man ska kalla det, är något annat än gps-versionerna som finns nu", säger Gunvor Engström.

Förutom att gå in med kapital ställer hon också upp som mentor. 

"Elin brinner för vad hon gör, hon är så 'på det' hela tiden och vet vad hon håller på med. Min enda invändning är att hon vill göra allt på en gång, men så är många entreprenörer. Jag blev också imponerad av det gäng hon samlat kring sig, det känns som kapabla personer som gjort mycket intressant", säger hon.

Förutom Gunvor Engström finns också den gamla Teslahöjdaren Peter Carlsson med som rådgivare till bolaget. Liksom Yobie Benjamin, som utsågs till “technology pioneer of the year” på World Economic Forum 2015 och som är en av medgrundarna till vr-bolaget Avegant, och Pernilla Ekman, vd på Zound industries.

Och Elin Elkehag har inga planer på att ta det lugnare. Kanske ligger det något i mentorns beskrivning av att hon vill göra "allt samtidigt".

För nu har hon också, tillsammans med sin medarbetare Niclas Långsten och crowdfundingplattformen Indiegogo, dragit igång ett marknadsföringsprojekt där "världens främsta" reklamstudenter ska få tävla om att skapa marknadsföring för startups.

Samtidigt har hon flera nya planer för Stilla. 

"Vi planerar att ta fram ytterligare produkter framöver. Skandinavisk design och innovation i kombination med världsledande teknik ifrån Silicon Valley tror vi är ett framgångsrecept. Det här är bara början”, säger hon.

Läs mer