Sök

Ukrainska ministerns vädjan till Spotify: "Hjälp folket i Ryssland höra sanningen"

SpotifyRyssland

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Ukraina och musikorganisationer i landet ber Spotify om hjälp att nå ut med information till ryska invånare.

Spotify behåller samtidigt locket på och säger inget om kriget och bolagets verksamhet i Ryssland.

Ukrainas ministrar och andra högt uppsatta personer har varit aktiva i sina kontakter med omvärlden under hela den ryska invasionen av landet. Presidenten Volodymyr Zelenskyj twittrar ofta om sina samtal med olika ledare runtom i världen, bland annat har han tackat Sveriges statsminister Magdalena Andersson för stöd och så sent som i går hade han ett möte med USA:s president Joe Biden

En annan flitig röst under invasionen har varit Mykhailo Fedorov, vice premiärminister och digitaliseringsminister i Ukraina. Han har bland annat fått Elon Musk att skicka Starlink-satelliter för att säkerställa så landets kommunikation kan fungera. Han har även bett Apples Tim Cook att de ska stänga ned App Store i Ryssland.

Men det är inte bara de amerikanska jättarna som Mykhailo Fedorov har riktat in sig på. Även den svenska musikjätten Spotify har uppmärksammats, i samband med att Ukrainas departement och kommitté för digital transformation och Slukh Mediai har skickat ett öppet brev till Federica Tremolada, Spotifys chef för södra och östra Europa.

Vädjar till bolaget

I brevet ber de Spotify att göra det möjligt för ukrainska artister ändra sina albumomslag till en bild som uppmärksammar vad som händer i landet. 

“Samtidigt som du lyssnar på den här låten, dör civila i Ukraina av ryska bombningar. Vi ber ryska medborgare att stoppa det här kriget. Protestera mot regimen”, står det i ett meddelande över en fyrkant föreställandes Ukrainas flagga.

De ber också Spotify att blockera konton för ryska artister som stöttar kriget, där de nämner ett antal musiker.

“Vi vill förmedla information till alla lyssnare i Ryssland om vad som verkligen händer. Det enda sättet att få stopp på blodspillan är att hjälpa folket i Ryssland att höra sanningen. Bara det ryska folket och deras solidaritet kan sätta stopp för kriget”, går det att läsa i brevet.

Uppropet har även skickats till Apple och kom bara timmarna före Breakits avslöjande om att Spotify för närvarande har en annons ute där de söker en poddansvarig i Ryssland och att de nyligen tvingats öppna ett representationskontor i landet. 

Samtidigt har Spotify vägrat att svara på frågor om kriget när Breakit har kontaktat den svenska musikjätten, som nyligen fick kritik för hur de hanterat desinformation om coronapandemin i poddstjärnan Joe Rogans podcast. 

Läs mer