Sök

G5 Entertainment ger sina anställda i Ukraina ledigt – i två dagar: "Förväntar oss inte arbete"

G5 EntertainmentspelbranschenUkraina

Stefan Wikstrand, finanschef på G5 Entertainment. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

G5 Entertainment har anställda i flera ukrainska städer – som under torsdagen har utsatts för bombattacker. Enligt bolagets finanschef Stefan Wikstrand har inga anställda drabbats direkt av attackerna.

“Men vad vi vet har inte vår personal blivit inblandade i det utan det verkar vara primärt militära mål”, säger han.

Det svenskbaserade och börsnoterade gamingboalget G5 Entertainment bedriver sin spelutveckling både i Ryssland och Ukraina. Efter Rysslands invasion av Ukraina under natten till torsdagen gick bolaget ut med ett pressmeddelande om att de anställda fick två dagars ledigt. En formulering som vi på redaktionen reagerade på – den kändes apart i sammanhanget. 

När Breakit ringer upp Stefan Wikstrand, finanschef på G5 Entertainment, utvecklar han resonemanget och förklarar att bolaget följer den ukrainske presidentens råd om att ta skydd hemma och att inte omlokalisera sig. 

“Det är för att skapa andrum för alla. Även om det förmodligen inte skulle arbeta ändå, så vill vi tydligt klargöra att vi inte förväntar oss något arbete. Sen får vi se hur det utvecklas”, säger han.

Spelbolaget har kontor i Charkiv och Lviv, men även anställda som arbetar remote i Kiev. 

“Alla tre av de städerna har blivit utsatta för flygattacker. Men vad vi vet har inte vår personal blivit inblandade i det utan det verkar vara primärt militära mål”, säger Stefan Wikstrand och fortsätter sedan.

“Det är klart det finns rädsla och oro. Inte bara som företrädare för G5, jag tror de flesta är oroliga för hur det här ska sluta. Det är högst naturliga mänskliga reaktioner. Sen är det klart att jag som baserad i Sverige är orolig på ett annat sätt än de som är på plats i Ukraina.”

Stannar hemma

De flesta av G5 Entertainments anställda har valt att stanna kvar i sina hemorter och nu finns det enligt rekommendationer och avstängda vägar ingen möjlighet att flytta på sig. 

“Nu har Ukraina stängt ned vägar av säkerhetsskäl och det finns inte så mycket vi kan göra på den punkten. Det är inte läge att röra på sig nu. Utan vi följer de rekommendationer som regeringen och presidenten ger, vilket är shelter at home”, säger Stefan Wikstrand.

Av pressmeddelandet framgår också att spelbolaget inte förväntar sig att bolagets verksamhet kommer att påverkas i någon större utsträckning på kort sikt. Om hur situationen påverkar bolaget, vars kurs i vid 10:30-tiden under torsdagen handlades ned 7,26 procent, säger Stefan Wikstrand till Breakit:

“De spel som finns, de finns ju. De drivs inte från Ukraina utan delar hostas av app store och delar av oss. Intäktsgenerering och dagliga operations bedömer vi inte påverkas på kort sikt. Sen har vi många anställda i Ukraina, så på längre sikt om det här fortsätter kan det påverka uppdateringar och lanseringar. Men det beror på hur det utvecklas, det får vi följa. Kortsiktigt bedömer vi att det är marginell påverkan”.

Läs mer