Sök

Grundarna lämnar Speqta – “Otroligt stolta”

SpeqtaAffiliate

Henrik Persson Ekdahl och Fredrik Lindros. Foto: Pressbilder

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Grundarna lämnar sina roller Speqta för att istället ta rådgivande roller till bolaget.

Det Spotlight-noterade affiliatebolaget Speqta, där Henrik Persson Ekdahls Optimizer Invest är storägare, meddelar flera förändringar i bolaget när de två grundarna Jonas Söderquist och Andereas Friis lämnar sina operativa roller i bolaget i slutet av februari.

Andereas Friis har fram till avskedet rollen som strategichef i bolaget. Han meddelar i ett pressmeddelande att de två grundarna kommer att fortsätta stötta bolaget i styrelsen, som ägare och i konsultroller.

"Vi otroligt stolta över att ha grundat ett bolag som nu jag och Jonas, ledningen och styrelsen anser vara redo att stå på egna ben tack vare det långsiktiga arbete som pågått under flera års tid med att få in mer seniort management, kompetenta medarbetare och tydlig struktur och rutiner”, säger han.

LÄS MER: Så bygger Speqta ett imperium med köp på nätet – här är deras plan

"En spännande fas"

Enligt Speqtas vd Fredrik Lindros har följande att säga om förändringarna i bolaget: 

"Speqta är inne i en mycket spännande fas med strategiska förändringar. Tajmingen är god då vi har fantastiska affärsägare och nyligen anställt två Data Scientists samt en ny CTO. Det känns samtidigt tryggt att de är kvar hos oss som seniora rådgivare. Speqtas starka finansiell ställning med en kassa på omkring 300 mkr och inga räntebärande skulder ger oss en solid grund för att satsa på framtiden."

I slutet av 2021 sålde Speqta den finska lånejämförelsesajten Rahalaitos för 491 miljoner kronor till Sambla, bara något år efter att de köpt bolaget för halva priset. Försäljningen innebar även att bolaget drog tillbaka sina finansiella mål.

Kort efter nyheten lämnade Speqta också en rapport för det fjärde kvartalet 2021, där de lyfter fram fortsatta satsningar på sin SaaS-tjänst för e-handeln kallad Bidbrain. Där framgick också att bolagets intäkter uppgick till 15,5 miljoner kronor, jämfört med 23,6 miljoner samma period året innan. Intäkterna för hela 2021 uppgick till 69,1 miljoner kronor, jämfört med 93,8 miljoner kronor året innan.

Resultat före skatt i det tredje kvartalet låg på minus 9,7 miljoner kronor, jämfört med minus 10 miljoner samma period 2020.

Läs mer