Sök ikon

Fi-chefens sågning av Trustly: "Det krävs ingen omfattande analys – bara sunt förnuft"

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Generaldirektören Erik Thedéen ifrågasätter nu hela fintechbolagets affärsmodell i en intervju.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Efter att ha levererat svidande kritik i en skriftlig rapport och en bot på 130 miljoner kronor följer nu Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen upp granskningen av fintechbolaget Trustly med en verbal attack:

”Du behöver inte ha någon anställd inom regelefterlevnad för att förstå att det finns en hög risk för penningtvätt inom spelbranschen, utan det förstår mannen på gatan. Det krävs ingen omfattande analys utan enbart sunt förnuft. Det är det som gör att det är extra förvånande och allvarligt att de här bristerna finns hos Trustly”, säger Erik Thedéen i en intervju med Dagens industri.

Spelindustrin nyckelkund

Mer än hälften av Trustlys intäkter kommer från spelbranschen men enligt FI:s granskning har bolaget haft på tok för dålig kontroll på sina kunder. Det svenska betalbolaget Trustly, som hjälper exempelvis spelbolag med transaktioner, har inte följt centrala regler om penningtvätt.

Det handlar om brister vad gäller riskbedömning och kundkännedom, enligt Finansinspektionen. FI menar vidare att Trustly inte har identifierat vem som är kund till företaget på ett korrekt sätt. Myndigheten kräver nu att bolaget måste rätta till bristerna. 

Trustly siktade på en börsnotering så sent som i våras och det spekulerades då i en värdering på uppemot 100 miljarder kronor. Men nu ifrågasätter FI:s Erik Thedéen hela bolaget i grunden:

”Deras affärsmodell är svår att få ihop. De försöker göra snabba betalningar mot en bransch som är utsatt för hög risk för penningtvätt”, säger han till DI och fortsätter:

”Trots att Trustly själv ibland har hissat varningsflaggor för några av speloperatörerna, efter att ha sett misstänkta transaktioner, har man i stort sett inte vidtagit några åtgärder alls. Det ger en tydlig bild av en kontrollapparat som är svag i en miljö som är utsatt för hög risk för penningtvätt”.

Bolaget vill inte ge några detaljer

Trustlys vd Johan Tjärnberg medger att det funnits brister i sin riskhantering men vill inte gå in på några detaljer i sitt försvar. Inom tre veckor behöver bolaget ge besked om de kommer att överklaga FI:s beslut.

”Den kritik som FI riktar i beslutet är inte överraskande, utan i linje med den dialog vi har haft under de senaste månaderna. Det är ingen tvekan att vi har haft brister och de ska vi åtgärda, vi har redan börjat och ser fram emot att fortsätta göra det fram till november 2022”, säger han till Di.

Läs mer