Sök

Erika Elisasson lämnar som vd för Goobit – Christian Ander tar över

GoobitKryptovaluta

Erika Eliasson. Foto: Annika Denwar Falkuggla

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Lämnar efter bara en kort period.

När Erika Eliasson klev in på posten som vd på kryptobolaget Goobit andades det entusiasm.

"Erika Eliasson är helt rätt person att ta Goobit Group till nästa nivå", sa grundaren Christian Ander i samband med att hon utnämndes men nu, bara tre månader senare slutar hon. 

Eliasson gjorde sig ett namn som vice vd på Lendify, där hon under fem år jobbade med att bygga upp bolaget till ett miljardbolag. Hon lämnade Lendify i februari 2021 och har sedan dess bland annat klivit in i Kameo och jobbat på Kreab. 

Och i november klev hon alltså in som vd på Goobit, som hon redan nu lämnar. 

 “Som pionjär i inom krypto och blockchain har Goobit enorma möjligheter. Jag har dock efter moget övervägande kommit fram till att med de förutsättningar som nu gäller är jag inte rätt person att leda företaget”, säger Erika Eliasson i ett pressmeddelande.

Tungt bakslag med Swish

I slutet av januari kom den senaste av flera hårda smällar mot kryptovalutabolaget Goobit Group. I december tappade bolaget sin koppling till Swish och kunderna var tvungen att istället använda kort för att kunna sätta in pengar till tjänsten. Det påverkade bolagets intäkter rejält och Goobit tvingades vinstvarna några veckor senare. 

Den smällen kom efter att bolagets aktiekurs redan hade kraschat.

Nu tar bolagets vd och grundare Christian Ander över som vd igen.

"Christian är en pionjär och en internationell auktoritet inom krypto och blockchain. I styrelsen är vi mycket glada över att han åter inträder som vd. Tillsammans med Goobits övriga ledning och oss i styrelsen kommer han att skapa värde för ägarna", säger Anders Aspegren.

Goobit varnade för en månad sedan att verksamhetens intäkter i januari påverkats rejält av att SEB valde att säga upp samarbete med bolaget. Det samarbetet omfattade bland annat Swish. 

Vilka “förutsättningar” hon syftar på framgår inte av pressmeddelandet och Breakit har utan framgång sökt Erika Eliasson. Men troligen handlar det om strulet med Swish och den reservlösning som bolaget länge har sagt sig ha på gång, men som aldrig presenterats. 

Struligt från start

För den här historien tar egentligen sin början redan i maj förra året när Goobit noterades. Breakit kunde då, efter ha läst prospektet, avslöja att bolaget riskerade att tappa åtkomsten till Swish som stod för merparten av kundernas transaktioner in och ut ur plattformen. 

Den dåvarande vd:n Pär Helgosson lovade att bolaget skulle ta fram en reservlösning om bolaget skulle tappa åtkomsten. Budskapet var då att bolaget jobbade med Tink för att ta fram en plan B. 

Men när väl kopplingen till Swish försvann fanns ingen reservlösning. Erika Eliasson, som då bara varit på plats i några veckor, tvingades som tidigare nämns att vinstvarna. 

I de senaste pressmeddelandena från Goobit nämns inte längre något potentiellt samarbete med Tink. Den 10 februari – när bolaget berättade att det var tvungen att betala SEB:s rättegångskostnader i härvan gällande Swish – hette det istället att bolaget var “i dialog med ett flertal europeiska banker” för att ta fram en lösning med konto som grund. 

Aktien noterades i början av maj förra året och steg initialt till nästan 10 kronor. Igår tisdag stängde den strax över 50 öre. 

Läs mer