Sök

Trustly får böter på 130 miljoner av FI – “Allvarliga brister”

Trustly

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det snabbväxande fintechbolaget Trustly får böter av Finansinspektionen på grund av “allvarliga brister” i arbetet mot penningtvätt.

Bolaget ska betala 130 miljoner kronor och måste rätta till bristerna.

Kritiken i den svenska finansmyndighetens utredning är svidande. Det svenska betalbolaget Trustly, som hjälper exempelvis spelbolag med transaktioner, har inte följt centrala regler om penningtvätt. Det handlar om brister vad gäller riskbedömning och kundkännedom, enligt Finansinspektionen.

“Bristerna har varit allvarliga och har funnits inom företagets största affärsområde, spelbranschen, som är förenad med hög risk för penningtvätt och finansiering av terrorism”, skriver FI i ett pressmeddelande. 

FI menar vidare att Trustly inte har identifierat vem som är kund till företaget på ett korrekt sätt. Myndigheten kräver nu att bolaget måste rätta till bristerna. 

“Trustlys roll i betalkedjan, mellan spelbranschen och ett stort antal banker, ger företaget förutsättningar att se flöden som inte är möjligt för andra aktörer. Ett företag som har valt snabbhet och enkelhet som sin affärsidé i spelbranschen behöver göra ett grundligt jobb för att motverka penningtvätt. Så har inte varit fallet”, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Även bolaget Clear On får böter av FI av samma orsaker. I det fallet handlar det om 14 miljoner kronor. 

Turbulens på bolaget

I slutet av förra året lämnade Oscar Berglund vd-posten på fintech-raketen Trustly. Beskedet kom ett drygt halvår efter att bolagets börsnotering ställts in efter kritik från just Finansinspektionen.

Istället för Berglund (som fortfarande är kvar i organisationen) klev Johan Tjärnberg ner från posten som styrelseordförande och blev vd.

Nyligen genomförde bolaget kraftiga neddragningar och sa upp 120 av sina 900 anställda, de flesta vid huvudkontoret i Stockholm.

Snabbväxare inom fintech

Betalbolaget Trustly har på ett decennium gått från ingenting till 2 miljarder i intäkter. Bolaget grundades 2008 och är alltså en snabbväxande aktör inom open banking-lösningar.

Bakom succén ligger tre extremt hemlighetsfulla grundare, vars uppfinning helt har ritat om kartan för banköverföringar. Ni som vill läsa hela historien om hur Trustly skapades och hur de lyckades bli mer lönsamma än alla andra – kan läsa den här matiga artikeln från Breakits Olle Aronsson.

Under 2020 ökade Trustly sina intäkter till strax under 2 miljarder kronor för helåret 2020 – en tillväxt på 40 procent.

Rörelsemarginalen låg samtidigt på 41,6 procent. Nästan varannan omsättningskrona blev alltså till vinst. 

Läs mer