Sök

Ametist Azordegan: Priser och utmärkelse kan hamna fel – på grund av fejkstreams: "Rena rama luftslott"

SpotifyDinmusikbusiness

Ametist Azordegan Foto: TT

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Breakits avslöjande om hur enkelt det är att manipulera streams på Spotify har väckt starka reaktioner.

Nu varnar även organisationen Din Musikbusiness, som grundats av musikprofilen Ametist Azordegan.

”Det kan ju vara så att de utmärkelser och priser som delas ut faktiskt baseras på data som är rena rama luftslott", säger Ametist Azordegan, som tidigare suttit i Grammis-juryn.

För några dagar sedan kunde Breakit avslöja att den börsnoterade musikjätten Spotify inte kommit tillrätta med problemen med fejkade streams – och att polisen har fenomenet på sin radar. I vår granskning kunde vi visa att det är enkelt att manipulera streams på plattformen. För endast 500 kronor fick vi inom loppet av ett par veckor 46.000 spelningar på en "låt" vi laddat upp på Spotify – och blev verifierade som riktiga artister.

”Det är ett jättestort problem att man inte kan lita på hur försäljning av musik räknas. Vi kan inte ha en situation där det som hela branschen i stort baseras sina val på är så osäkert. Det skapar enorma trovärdighetsproblem i hela musikindustrin”, säger Ametist Azordegan efter granskningen. 

Hon är grundare av organisationen Din Musikbusiness, en plattform för att utbilda unga upphovspersoner inom musik om rättigheter. Hon har även suttit i juryn för det svenska musikpriset Grammis. 

Och enligt Ametist Azordegan uppstår problem med fejkade streams på flera fronter. 

Dels använder musikbranschen i mångt och mycket Spotifys siffror som underlag, bland annat i val av vilka artister som ska bokas in för att spela på olika live-evenemang. Dels tas streamingsiffrorna på Spotify även med i beräkning för att besluta om vilka artister som ska belönas med musikpriser och utmärkelser, till exempel Grammis.

”Det kan ju vara så att de utmärkelser och priser som delas ut faktiskt baseras på data som är rena rama luftslott", säger Ametist Azordegan.

Samtidigt påpekar hon att fejkade streams, enligt sin egen analys, är en del av ett ekosystem. 

”De enda som vinner på om man får bukt på problemet med fejkade streams är de små artisterna och de små aktörerna, som kämpar med att sprida sin musik. Och det är klart att Spotify vill ha så många streams som möjligt eftersom det ökar värdet på deras aktier, så varför ta bort fejkade lyssningar helt och hållet?”

Det som dock skadar Spotify är att det blir en fråga om hur trovärdigt bolaget är, tillägger hon. Med det sagt är Spotify är en börsnoterad global gigant. Väletablerad, med andra ord. 

Hon tillägger att om det finns en acceptans för att fejkades streams förekommer finns det en risk för att det skapas ett klassystem inom musikbranschen – där de som har råd köper streams och boostar sina siffror, medan de som inte har samma resurser hamnar efter i kapplöpningen om höga lyssnarsiffror. 

”Om någon boostar sin musik på Spotify med det här fusket får den också mer utbetalt i royalties än vad den hade fått annars.”

Läs hela vår granskning om streamingfusket här. Vi släppte även en hemlig podd som vi köpte lyssnare till – men den historien slutade helt annorlunda. Läs hela storyn här.

Läs mer