Sök

Lexington köps upp – av finska Manna

Lexingtone-handel

Kristina Lindhe, vd och medgrundare av Lexington. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Grundarparet storsäljer.


Det svenska inrednings- och modebolaget Lexington köps upp av den finska koncernen Manna. Det meddelar bolagen i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen. 

Manna köper 68, 1 procent av aktierna i Lexington som är noterat på First North för 36 kronor aktien. En premie på 2,3 procent i förhållande till stängningskursen på torsdagseftermiddagen.

"Det känns otroligt positivt att lämna över huvudägarskapet i Lexington till ett företag och personer för vilka vi hyser ett stort förtroende", säger grundarparet Kristina och Tommy Lindhe.

Förutom grundarna säljer även finansmannen Staffan Persson, och Fosielund Holding som kontrolleras av tandborstkungen Joel Eklund. 

Lexington har traditionellt sett sålt i butiker men har också en växande e-handel. Under pandemin har man stängt flera butiker och växlat över en del av försäljningen till nätet.  

”Förvärvet av Lexington ligger helt i linje med Manna & Co:s strategi och Lexington passar utmärkt i Mannas portfölj av uppskattade nordiska varumärken", säger Risto Voutilainen, huvudägare och styrelseordförande i Manna & Co. 

"Vi ser mycket fram emot att inleda vårt samarbete med Lexington, präglat av en gemensam ambition att bygga något extraordinärt genom ömsesidigt utbyte och stöd.”

Under perioden januari-september 2021 uppgick Lexingtons omsättning till 233,3 miljoner kronor (cirka 22,0 miljoner euro) med ett EBITDA på 17,0 miljoner kronor (cirka 1,6 miljoner euro).

Läs mer