Sök

Paradox sjösätter åtgärdsplan – efter larmet om trakasserier: “Olämpligt beteende”

Paradox InteractiveGaming

Fredrik Wester, vd på Paradox. Foto: Pressbilder / Paradox.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Gamingbolaget tar till åtgärder efter larmrapport.

I början av september avslöjade Breakit att flera medarbetare på gamingbolaget Paradox upplevt kränkande behandling och att det fanns utbredda arbetsmiljöproblem på bolaget. Uppgifterna kom från en undersökning som facket gjort och strax efter det gick bolagets vd och grundare Fredrik Wester ut och sa att han hade uppträtt olämpligt mot en kvinnlig anställd under 2018.

Bolaget lovade att gå till botten med klagomålen och anlitade en extern granskning av arbetsmiljön på bolaget.

Nu är den klar och utredningen, som gjorts av Gender Balance, bekräftar bilden som vi tidigare har rapporterat om. 

“Gender Balance förväntade sig en större mängd allvarliga fall givet Paradox storlek men hittade färre än väntat”, säger Mattias Lilja, stabschef på Paradox till Nyhetsbyrån Direkt. “Däremot hittade de ett mer utbrett beteende av den lägre graden, så som härskartekniker och olämplig jargong. Och det drabbar kvinnor i högre grad än män, vilket är helt oacceptabelt.”

Rapporten visar bland annat att anställda är missnöjda med hur anmälningar hanteras och att det finns en rädsla för repressalier bland de anställda. 

Ingen har sparken på grund av olämpligt beteende

Paradox ska nu genomföra en åtgärdsplan som bland annat handlar om att utbilda personalen i frågorna och sätta upp en stödstruktur till chefer för att hantera trakasserier. Det ska också göras regelbundna mätningar av förekomsten av oegentligheter. 

Trots att undersökningen visar på flera problem har ingen anställd fått lämna på grund av olämpligt beteende.

"Vi har identifierat få fall av den allvarligare graden. I de få fallen har Gender Balance och vi bedömt att avsked inte är en tillåten åtgärd och att nivån inte är sådan att vi ska vända oss till polisen. Därför har ingen Paradox har fått sluta på grund av den typen av ärenden utan andra åtgärder har kommit i spel", säger Mattias Lilja.

Läs mer