Sök

Desenio omsättning och vinst faller – ställer in utdelningen

Desenioe-handel

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Affischbolaget Desenios aktieägare var en hårt prövad skara under 2021.

Frågan är om det kommer att bli så mycket lättare under 2022.

En färsk kvartalsrapport visar att omsättningen sjönk, att vinsten föll och att utdelningen ställs in.

Väggkonstbolagets omsättningen uppgick till 319 miljoner kronor under det fjärde kvartalet. Det innebär att den sjönk med drygt 30 procent (!) under perioden. Under fjärde kvartalet 2020 var tillväxten +47 procent.

“Vi uppnådde detta på en marknad med lägre sökvolymer än normalt i motsats till den högre aktiviteten än normalt under det fjärde kvartalet 2020”, lyder Desenios vd Fredrik Palms förklaring till omsättningstappet.

Desenios rörelseresultat landade på 39 miljoner kronor, mer än en halvering från motsvarande period föregående år då det låg på 93 miljoner. Marginalen sjönk från 27 till 12 procent.  

Slopar utdelningen

Styrelsen föreslår att bolaget inte ger någon utdelning för fjolåret.

“Anledningen är att kassaflödena var lägre än väntat under 2021”, heter det i rapporten som lades fram på onsdagsmorgonen.

Bolaget hade vid årsskiftet en nettoskuld på 978 miljoner kronor. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 26 miljoner under 2021. Skulden motsvarar nästan 7 gånger det rapporterade rörelseresultatet för fjolåret.

Finns det något ljus i tunneln? Nja, vd Fredrik Palm skriver att såväl det första som det andra kvartalet kommer att innebära “mycket utmanande” jämförelsesiffror. Men därefter ska det blir bättre än det tänkt. Under andra halvåret 2022 ska bolagets “operativa initiativ” omvandlas till tvåsiffrig tillväxt, skriver Desenio-chefen i rapporten. 

Desenio var, som många gånger rapporterats, den stora floppen bland börsnykomlingarna under 2021. 

Priset inför noteringen i februari låg på 72 kronor. Som högst handlades aktien kring 105 kronor och det var i maj. Efter sänkta prognoser och slopade mål föll aktien. På tisdagen stängde aktien under 15 kronor och bolaget har vid den nivån ett börsvärde om 2,1 miljarder kronor.

Läs mer