Sök

Spotify och Amazon rivaler i kampen om brittiskt poddbolag

SpotifyAcastPodd

Spotifys Daniel Ek och Amazons Jeff Bezos. Foto: TT/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Spotify överväger att förvärva Acasts brittiska konkurrent, Audioboom.

Men den svenska streamingjätten kan få konkurrens i kampen om poddbolaget och då inte av vem som helst – Amazon sägs också skissa på ett bud.

Uppgifterna kommer från Sky News och enligt den brittiska nyhetsorganisationen, som hänvisar till källor med insyn i ärendet, har såväl Spotify som Amazon under de senaste veckorna skissat på var sitt frieri.

De formella buden på det börsnoterade Audioboom kan komma att läggas senare under februari. Det finns även andra aktörer som kan vara intresserade att ge sig in kampen, enligt uppgifterna. 

Audioboom är en plattform på vilken kreatörerna kan ladda upp sin podd och därefter sälja tillhörande reklamutrymme. Bolaget är noterat i London och bolagets aktie har gått upp med 358 procent under det senaste året. Börsvärdet uppgår till 275 miljoner pund, och med tanke på att det antagligen kommer att krävas en rejäl budpremie kommer de formella buden antagligen uppgå till en bit över 4 miljarder kronor. 

Det tänkta förvärvsobjektet omsatte en bit över en halv miljard kronor under 2021, enligt en färsk rapport. Bolaget gjorde en liten rörelsevinst före av- och nedskrivningar. 

Spotify har under de två, tre senaste åren inlett en rejäl offensiv inom poddsegmentet. Det har även Amazon gjort. Den amerikanska jätten, som även äger ljudboksbolaget Audible (konkurrent till Storytel), förvärvade i slutet av 2020 poddplattformen Wondery för cirka 3 miljarder kronor.

Audiobooms verksamhet påminner om ett annat svenskt poddbolag, Acast, som är stort i just Storbritannien. En bit över 40 procent av Acast omsättning kommer från de brittiska öarna och bolaget är lönsamt i Storbritannien.

Läs mer