Sök

2 dagar efter drömdealen – nu vaccin-stormar det rejält kring Pärleros: "Hetsig debatt"

AcastpodcastCoronaviruset

Alexander Pärleros Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

“Acast får en bra start”, sa Alexander Pärleros i måndags, strax innan han skulle spela in premiäravsnitten av Framgångspodden sedan bytet till Acasts plattform.

Nu stormar det rejält kring den svenske tech- och poddprofilen – som i avsnittet ifrågasatte en hel del kring vaccineringen, läkemedelsbolagen och pandemin.

“I detta specifika fall ser vi i nuläget ingen grund till att ta bort innehållet”, skriver Acast om sin värvning till Breakit.

Att prata om coronapandemin och vaccinering är inte helt enkelt. Fråga bara poddprofilen Joe Rogan, som byggt upp världens största podd (och som Spotify köpte ensamrätt på för cirka 1 miljard kronor.)

Nyligen tvingades Spotify krishantera ordentligt sedan Rogan anklagats för att sprida desinformation om pandemin och vaccinen. Kritiken ledde bland annat till att musiker som Neil Young och Joni Mitchell valde att bojkotta streamingjätten.

Joe Rogan har sedan dess lovat att han ska balansera upp sina intervjuer med fler perspektiv framöver.

Nu har Sverige fått något av en egen Joe Rogan-skandal. 

Så sent som i måndags meddelade börsnoterade poddbolaget Acast att de knutit till sig den svenska tech- och poddprofilen Alexander Pärleros och dennes podd Framgångspodden. Exakt hur affären ser ut är inte känt, men det ska röra sig om ett av de största poddavtalen hittills i Sverige, enligt Breakits källor. 

I går släpptes det senaste avsnittet av Framgångspodden med författaren Katarina Gospic, som brukar tituleras som hjärnforskare. Ämnet som skulle avhandlas var – som ni säkert listat ut – coronapandemin och vaccin. 

Var beredd på kritik

Redan innan avsnittet släpptes visste Alexander Pärleros att avsnittet skulle “röra upp känslor”, som han själv kallar det. I ett samtal med Breakits reporter Martin Hävner berättade han om det planerade avsnittet. 

“Jag har ett väldigt stort avsnitt på onsdag som det säkerligen kommer bli mycket känslor kring. Jag går in i vaccinfrågan. Jag pratar med Katarina Gospic på onsdag”, säger han och fortsätter sedan:

“Det ska bli spännande att se hur det mottas. Vi kommer att prata om allting utifrån forskningsstudier, det är inte att vi sitter och pratar om vad vi tycker och tänker. Vi kommer gå in på alla studier, men vi kommer inte heller att dölja någonting. Det blir premiäravsnittet kan man säga. Acast får en bra start.”

Är man ändå rädd att det ska hamna fel och sluta med bojkott av Acast plattform. Det är precis som du säger så infekterat?

“Nej, vi ligger inte riktigt på den nivån som Joe Rogan har gjort det. Det är inte ett sånt avsnitt.”

Alexander Pärleros vill själv alltså inte jämföra diskussionen med den som Joe Rogan har haft i sin podcast. Men visste att det skulle röra upp känslor. 

Kritiserar Pfizer och vaccinet

I går släpptes avsnittet och där pratar Alexander Pärleros och Katarina Gospic, bland mycket annat, om att Pfizer, som påstås brutit mot grundläggande regler i sin forskning kring det egna vaccinet. Och Pärleros kallar bland annat Pfizer för ett “jävla hustlerbolag” och Gospic beskriver presentationen av studier av vacciner som en roman.

“Det här är nästan som en kriminalroman. När man börjar lägga ihop de olika pusselbitarna på brottsplatsen. Beroende på var man tittar och letar hittar man olika saker”, säger hon.

“Det är mycket saker som är märkliga i de här diskussionerna”, konstaterar Pärleros i podden.

Angående vaccinering säger Pärleros också bland annat:

”Är du en medelålders eller ung frisk person, som inte är i riskgrupp, så kan det vara mer biverkningar än det är fördelar. Så har jag förstått det, att ta vaccin.”

Reaktionerna har inte heller låtit vänta på sig. 

Skarp kritik

Medicinfokuserade journalisten Amina Manzoor frågar sig i Expressen varför Pärleros inte bjöd in en riktig forskare och menar att avsnittet är fyllt av felaktigheter.

“Allt som sägs är inte fel, men den som lyssnar på avsnittet kan lätt få uppfattningen att läkemedelsbolagen lurat i oss att alla behöver vaccin för att de enbart vill tjäna pengar. Sedan vaccinerna började användas har massor av liv räddats”, konstaterar hon. 

Även Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, är kritisk.

“Jag förstår inte vad de menar? Att covid-19 vaccinet inte har någon effekt och att allt bara är fusk? Över en miljard människor har vaccinerat sig med Pfizer och vi har hur mycket data som helst på att det fungerar mot allvarlig sjukdom och död”, säger hon till Aftonbladet.

Alexander Pärleros själv försvarar däremot sitt avsnitt med Katarina Gospic och säger till Aftonbladet att man måste prata om båda sidorna och att det finns “saker” som undanhålls.

“Det är ett väldigt viktigt avsnitt. För det finns så mycket hat mellan de två olika läger som nu finns: de ovaccinerade och de vaccinerade. Jag får gå in i elden fastän det kan vara jobbigt, men jag hoppas att det kommer något gott ur det“, säger han.

Acast: "Hetsig debatt"

Acast själva skriver i en kommentar till Breakit att de har ett ansvar när innehåll exempelvis kan bryta mot lagen, men att de annars inte fattar några beslut kring innehållet som deras kreatörer publicerar.

“Vi förstår varför det här avsnittet av Framgångspodden orsakar en hetsig debatt samtidigt som vi tror att det är just det som är syftet – som Alexander Pärleros själv har påpekat. Acast tar ingen aktiv beslutsfattande roll när det gäller vilket innehåll som varje enskild kreatör väljer att publicera via vår plattform eftersom det är ett beslut som helt och hållet ligger hos kreatören själv. Med det sagt har Acast naturligtvis ett ansvar att reagera – vilket vi har en bestämd process för – i händelse av att innehåll bedöms som olagligt eller på annat sätt strider mot våra riktlinjer. Det händer att Acast beslutar att ta bort innehåll som publiceras via vår plattform. Detta är dock en bedömning som görs från fall till fall och i detta specifika fall ser vi i nuläget ingen grund till att ta bort innehållet”, skriver Acast i ett uttalande till Breakit.

Viktigt att lyfta fram i sammanhanget är däremot att Spotify köpte rättigheterna till Joe Rogan Experience, medans Acast bara har knutit till sig Framgångspodden i ett avtal för att den ska publiceras via deras tekniska plattform och deras säljorganisation.

Läs mer