Sök

Annonssamarbete med Tele2 Företag

5G når 99 procent av svenskarna nästa år – men säkerhetsfrågan tas inte på allvar

Kristofer Steneberg

Redan vid slutet av nästa år kommer 99% av svenskarna att kunna erbjudas 5G-täckning – och täcka 90% av Sveriges yta. Men svenska företag behöver uppdatera sitt säkerhetstänk för att skydda sig mot cyberattacker. Det konstaterar Tele2s experter.

5G breder ut sig i rask takt vilket öppnar för en helt ny värld av mobilitet. De närmaste åren förväntas miljontals enheter och sensorer kopplas upp mot 5G-nätet. Plötsligt tar en våg av samhällskritiska användningsområden och infrastruktur som självkörande bilar, industrier och distanskirurgi - plats i mobilnätet. Och som teknik är den betydligt säkrare än tidigare mobilnät. Men det ökande antalet uppkopplade enheter gör att företag bör ta säkerhetsfrågan på allvar. Att skaffa sig de rätta verktygen för att skydda sig för cyberattacker är A och O, enligt Tele2s experter.

RÄTT 5G-SÄKERHET: Tjänsterna från Tele2 Företag som täpper till. Läs mer här!

Fokus på anslutningarna 

”Själva 5G-nätet är klart säkrare än tidigare teknik. Därför handlar framtida cybersäkerhet mer om hur man använder 5G för att ansluta sig till internet, om man gör det på ett säkert sätt eller på ett sätt som kan innebära risker”, säger Björn Lindberg, Head of Radio & Site Infrastructure på Tele2. 

Det är alltså inte på grund av 5G-nätet i sig som utmaningen blir stor för cybersäkerheten. Men för företag och deras nätverk blir det en utmaning att ha kontroll över alla enheter och delar som kommer att ingå i företagens nät. 

Rådet från Tele2 Företag är att börja med att kartlägga hur säkerheten påverkas av de nya enheter och mobila arbetssätt som ökat starkt i och med pandemin. 

”Här kan vi hjälpa våra företagskunder med de rätta verktygen för att de ska få en överblick, och samtidigt kunna övervaka det som sker”, säger Bertil Bångman, Product Specialist, Security inom Tele2.

FÖRBERED DIG RÄTT: Så kan du leverera både säkerhet och uppkoppling. Läs mer här!

Säkerhetsnivåer täpper till

Nästa steg kan vara att sätta de olika säkerhetsnivåer som ska gälla i nätverket. Det viktiga är, enligt Tele2s experter, att täppa till eventuella luckor mellan säkra system och delar av nätverket som kan hålla en lägre säkerhetsnivå. 

Med fler uppkopplade smarta enheter ökar riskerna för cyberattacker. Det diskuteras till exempel om sensorer för trafiksignaler eller ett larm hos en hemmajobbande anställd kan användas av hackare för att ta sig in i en kommuns eller ett företags nätverk. 

”Att mer intelligens kommer ut i styrenheter behöver vi hantera säkerhetsmässigt. Mer datakod i enheterna betyder också större risk”, säger Bertil Bångman. 

”Att skydda vissa applikationer hos ett företag på ett speciellt nät är ett sätt att hantera detta”, säger han.

Företagsnätet på arbetsplatsen har historiskt varit det som skyddats mest och bäst. Men i den mobila världen har man inte alltid tillgång till företagsnätets skalskydd. 

”Då är det ännu viktigare att inloggningen är säker, att användaren får ett fullständigt skydd och att företaget har kontroll på var användarna ansluter”, säger Bertil Bångman.

Zero trust policy

Här bör företag tillämpa den alltmer spridda policyn zero trust. Att som huvudregel inte lita på enheter som kopplar upp sig mot ett företagsnätverk även om de tidigare varit anslutna och verifierade. För varje anrop krävs en ny autentisering. 

TERMERNA ATT HA KOLL PÅ: DoS Defense, Unified Endpoint och Auto Enrollment. Läs mer här!

Säkerheten i själva mobilnäten har höjts genom åren. I det nya 5G-nätet är säkerhet centralt och inbyggt i systemets alla delar från början.

”Även om säkerheten blir bättre vid varje teknikskifte så är 5G första gången som säkerheten är i totalt fokus. I grunden beror det på att många viktiga samhällsfunktioner kommer att vara uppkopplade mot 5G. Det måste alltid fungera, det får inte gå ned”, säger Björn Lindberg.

”Vi testar all ny mjuk- och hårdvara extremt hårt i våra labb innan vi släpper ut det i livenätet”, säger han.

Checklista om ditt företags nätverk är framtidssäkert:

Överblick. Ta hjälp av din nätverks- och mobilitetsleverantör för att skapa en överblick över den nya nätverkssituationen som uppkommer med 5G.

Policy. Upprätta en säkerhetspolicy och plan för säkerhetsarbetet.

Uppgraderingar. Se till att programvaror och operativsystem är uppgraderade.

Backup. Backa upp data och spara kopior på flera ställen.

Hårdvara. Säkerställ att bara godkänd utrustning används och dela upp nätverket i funktionella delar.

Trafikvakt. Se till att trafiken till internet kontrolleras och filtreras.

Grönt ljus. Säkerställ att enbart godkända molnapplikationer används och att inloggningen är säker.

Varningar. Säkerställ att det går att upptäcka säkerhetsincidenter.

Läs mer