Sök

Kan vem som helst bli miljardär? Så här svarar Klarna-miljardären på frågan

KlarnaBlingMot alla odds

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Sebastian Sieamiatkowski har blivit miljardär på sitt Klarna. På en fråga om hur enkelt han tror att det för andra att lyckas med samma sak, får Klarna-grundaren däremot fundera en stund.

Kan vem som helst bli miljardär? Det är den enkla frågan som Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski ska svara på från Bling-grundaren Deqa Abukar.

“Oj. Det är faktiskt en otroligt svår fråga.”

Okej. Så frågan kanske är enkel. Men att svara på den är tydligen inte helt enkelt. 

Sebastian Siemiatkowski resonerar att Sverige är ett fantastiskt land som ger de flesta människor en möjlighet att leva upp till sin potential genom fri utbildning och sjukvård. Även om han tror att de strukturella hindren för första generationens invandrare är för stora.

“Betyder det att alla kan bli miljardärer? Njae, för jag tror ändå att det finns ett element av tur och timing som inte kopplar till min förmåga som ändå spelar in”, säger han och fortsätter:

“Det har funnits tidsperioder när vissa industrier upplever en dramatisk tillväxt och det är ofta en kombination av entreprenörskap och en samhällsutveckling.”

Sebastian Siemiatkowski har i den nya podden Mot alla odds med Deqa Abukar pratat om ämnen som: Hur det har varit att ta sig fram med ett efternamn som inte är klassiskt svenskt, vad som får honom och nya Flat Capital att investera och sina tankar kring kriminalitet i Sverige.

"Shoot for the stars and you’ll get to the moon"

Det är i premiäravsnittets slutskede som de båda kommer in på Klarna-grundarens förmögenhet och om vem som helst egentligen har möjlighet att bli miljardär med “hårt arbete”. 

Sebastian Siemiatkowski tillägger sen att man inte ska underskatta hur långt hårt arbete kan räcka. Men att han själv aldrig hade kunnat förutse e-handelsexplosionen när de startade Klarna.

“Med det sagt så tycker jag; shoot for the stars and you’ll get to the moon. Jag skulle ändå uppmuntra alla och jag tror att man kan komma otroligt långt på hårt arbete. Jag tror man underskattar hur långt man kan komma på det. Men om det blir miljard eller miljonutkomst är nog svårt att förutsäga”, avslutar han sitt resonemang. 

Lyssna på podden Mot alla odds med Deqa Abukar här.

Läs mer