Sök

MTG säljer e-sportverksamheten – sprinklar miljarder över ägarna

MTGGamingesport
MTG:s vd Maria Redin. Foto: Press

MTG:s vd Maria Redin. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

MTG säljer e-sportsbolaget ESL till saudiska aktörer för nästan 9 miljarder kronor.

En stor del av den summan delas ut till ägarna och resten ska användas till förvärv inom gaming.

Affären offentliggjordes under måndagskvällen men föregicks av mediauppgifter om att den var på gång, bland annat i den tyska tidningen Handelsblatt. 

Köpare av ESL, som har sin bas i Köln och som arrangerar stora event inom e-sport, är Savvy Gaming Group som in sin tur kontrolleras saudiska aktörer. De slantar upp motsvarande cirka 8,1 miljarder netto för ESL. Det kan ställas mot att MTG hade ett börsvärde på 9,7 miljarder kronor. Då ska man komma ihåg att bolaget behåller sin relativt stora verksamhet inom gaming, det vill säga spelutveckling. 

“MTG avser att återföra minst 40 procent av nettointäkten till sina aktieägare medan återstående kapital kommer att användas för att stärka MTG:s position på den globala spelmarknaden i linje med sin så kallade buy and build-strategi”, skriver bolaget i måndagens pressmeddelande. 

Köpeskillingen motsvarar 2,5 gånger det kapital som MTG investerat i ESL. Affären väntas slutföras under det andra kvartalet 2022. 

"För MTG innebär transaktionen en möjlighet att frigöra värdet som skapats i esportsvertikalen, att kunna dela vinsten med aktieägare som har stöttat oss under vår resa, och att kunna positionera oss för framtida tillväxt. Vår gamingvertikal är redan mycket framgångsrik”, säger MTG:s Maria Redin

Aktien i MTG steg med 40 procent  på tisdagen efter att affären aviserats. MTG hade en tuff höst och tidig vinter. Kursen ligger nu på ungefär samma nivå som september 2021.

Läs mer