Sök

Otovo ser rusning i energikrisen – “Jättevåg”

OtovoEnergiSolceller

Otovos vd och grundare Andreas Thorsheim. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Solcellsleverantören Otovo spår en kraftigt ökad efterfrågan på bolagets tjänst under det kommande året.

Det norska solcellsbolaget Otovo har, med Axel Johnson-koncernen som delägare, siktet inställt på att bli störst i Europa inom solenergi för privata hem. Deras plattform går ut på att matcha villaägares adresser med lokala installatörer av solcellsanläggningar och nu meddelar bolaget i ett pressmeddelande att bolagets kommande år ser ut att bli hektiskt. 

Under fjärde kvartalet 2021 såldes 2066 projekt, vilket ska ha varit en ökning på 223 procent jämfört med året innan. Antalet genomförda installationer låg på 1209, en ökning på 96 procent. 

Nu meddelar Otovos vd Andreas Thorsheim att 2022 ser ut att bli ett hektiskt år för bolaget.

”Vi går in i 2022 med en aldrig tidigare skådad orderbok – 7,2 gånger större än för ett år sedan – fylld av projekt som ska installeras under det första halvåret. Denna jättevåg av projekt är värd motsvarande de sammanlagda helårsintäkterna för 2021”, säger han i pressmeddelandet.

Intäkterna under fjolåret landade på 113 miljoner kronor, samtidigt som resultatet skrevs till 22,4 miljoner kronor.

Det stora intresset förklarar bolaget bland annat med den uppmärksammade energikrisen.

”Det är en gigantisk våg av projekt. Vi har i dagsläget lika många projekt beställda som väntar på installation som vi installerade under hela 2020. Europeiska konsumenter väljer solenergi och batterier när energipriskrisen slår till”, säger Andreas Thorsheim.

Otovo är idag verksamma i Norge, Sverige, Frankrike, Spanien, Polen, Italien och Tyskland. 

Läs mer