Sök

Snart kan du ta betalt på Instagram – techjätten rullar ut test i USA

InstagramSociala medier

Foto: Istockphoto

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Gör som Twitter och succén Only Fans.

Det har länge varit reklamsamarbeten som har varit den främsta inkomstkällan för influencers och kreatörer i sociala medier. 

Men snart kan allt det ändras. Nu testar nämligen Instagram att låta användare ta betalt av sina följare. Det bekräftar Instagram-bossen Adam Mosseri själv på Twitter (ironiskt nog).

Användare ska kunna låta sina följare betala allt från 0,99 dollar upp till 99,99 dollar i månaden för att följa deras flöde. Funktionen testas just nu hos 10 amerikanska influencers, bland annat den olympiske gymnasten Jordan Chiles med 430.000 följare, men Instagram säger att de hoppas kunna låta fler testa funktionen inom kort. 

Kan bli stora pengar för influencers som lyckas

Testet är en del i en större trend där både vanliga medier och sociala medier letar efter nya intäktsströmmar och i allt större utsträckning försöker ta betalt för exklusivt material (sajna upp er på Breakit Premium här förresten).

Sajten Only Fans, som fungerar lite som ett inlåst Instagram, har vuxit snabbt och svenska influencers som Paulina “Paow” Danielsson och Josefin Ottosson har uppgett att de tjänar hundratusentals kronor i månaden på sina konton. Sajten har även fått kritik för att den har uppmuntrat till både porr och nakenhet. 

Om Instagrams prenumerationstjänst kommer till Sverige skulle det kunna innebära stora intäkter för en sån som Bianca Ingrosso. Skulle hon kunna få bara en procent av hennes 1,3 miljoner följare att betala 9,99 dollar i månaden (ungefär 90 kronor) skulle det innebära inkomster på miljoner varje månad. Så nästa Wahlgrens värld kanske hamnar på Instagram istället för på någon stor tv-kanal.

Läs mer