Sök

Luminar tar in 600 miljoner till ny fond – Svenska Kyrkan och Ericsson satsar på tech

Luminar Ventures
Louise Hagen, partner Luminar och Jacob Key, general partner på Luminar Ventures. Foto: Press.

Louise Hagen, partner Luminar och Jacob Key, general partner på Luminar Ventures. Foto: Press.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Riskkapitalbolaget Luminar plockar in 600 miljoner kronor i en ny fond – med pengar från Ericssons pensionsfond och Svenska Kyrkan.

Luminar ventures senaste fond var på 600 miljoner – och nu matchar den nya fonden samma peng. Förutom Ericssons pensionsfond och Svenska Kyrkan så kommer kapitalet blanda annat från den europeiska investeringsfonden EIF och Saminvest. 

Fokuset ska fortfarande riktas på den svenska tech-scenen samtidigt som den nya fonden utökar Luminars investeringsomfång från Sverige till Norden, heter det i ett pressmeddelande. 

"De andra nordiska startup-ekosystemen har vuxit enormt bara under de senaste åren, och vi ser i likhet med Sverige att framgångsrika grundare, operatörer och investerare återinvesterar sina pengar och erfarenheter i en ny skara av grundare som antingen redan har varit en del av stora venture-resor eller plockat upp de vinnande recepten från ekosystemet om hur man bygger ett framgångsrikt teknikföretag”, skriver Jacob Key, general partner på Luminar Ventures, i meddelandet.

Breakit rapporterade nyligen att riskkapitalbolagets nya partner Louise Hagen är på jakt efter framtidens tech-vinnare. I samma veva skrev vi om att det ryktas att de ska ha en ännu större fond på gång. Hagen kunde där och då dock inte bekräfta uppgifterna. 

“Jag gillar när bolag vänder upp och ner på en befintlig bransch genom ny teknik eller nya angreppssätt. Matbranschen och framtidens konsument ligger mig alltid varmt om hjärtat liksom nya lösningar och tekniker för att göra världen mer hållbar”, sa Louise Hagen i samband med att hon klev ombord på riskkapitalbolaget.

Läs mer