Sök

18-åringens deeptech-bolag ska hjälpa dyslektiker: “Massor av investerare har hört av sig”

iTrack LearningEyetracking

Wilma Emanuelsson. Foto: Press

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

Genom eyetracking-teknologi ska Wilma Emanuelsson göra det lättare för dyslektiker att läsa. Bolaget tar nu in sin första investering från Almi – och lockar stort intresse från andra investerare.


Wilma Emanuelsson är bara 18 år gammal men har redan gedigen erfarenhet från it- och techbranschen. Totalt har hon jobbat med it-säkerhet och programmerat i över tio års tid.  

“Jag fick min första dator när jag var fem år gammal och sedan gick det bara utför”, säger Wilma Emanuelsson med ett skratt. 

Hon fortsätter:

“Jag har haft ett stort intresse för it-säkerhet sedan jag var sju år gammal. Tidigare har jag gjort en del frilansjobb och haft ett extrajobb inom det området. Jag har startat flera låtsasföretag men det här är det första riktiga”.

Nu har hon startat bolaget iTrack Reading som ska hjälpa dyslektiker att läsa på ett sätt som är mer anpassat för hur dyslektiker memorerar information.

Bolaget håller på att ta fram ett program som använder sig av “eyetracking” för att se hur det är att läsa utan lässvårigheter. Genom att eyetrackern läser av användarens ögonrörelser i realtid skapar bolagets teknik en “eye-to-speech”-funktion som läser upp texten samtidigt som du läser. Wilma Emanuelsson kallar det för en digitalisering av rösten som vi har vi våra huvuden när vi läser.

Fick bolagsidén under en tävling

Eyetracking-teknologi används idag bland annat av marknadsförare för att se hur människor reagerar på en skärm men fram tills nu har tekniken inte använts för att hjälpa dyslektiker.

“Idén kom till mig under tävlingen “Hack your world” förra året, där uppgiften var att skapa något som kopplat till ett globalt mål. Precis innan tävlingen hade jag haft en konversation med min vän som har dyslexi och hur få hjälpmedel det finns för dyslektiker. När tävlingen drog igång tänkte jag då på hur konstigt det var att ingen hade ingen hade använt den redan existerande eyetracking-teknologin som borde passa väldigt för dyslektiker. Efter att vi vann tävlingen drog vi igång direkt“.

Stora planer framåt

Efter att ha jobbat på i det tysta med att utveckla tjänsten under förra året har nu intresset för bolaget tagit rejäl fart. 

“Vi håller på att få in en investering från Almi Invest just nu. Efter att jag gjorde en intervju med SVT om det här så har väldigt många hört av sig och har varit intresserade av att investera. Det kommer att bli många möten framöver. Även Draknästet har hört av sig men vi har inte bestämt oss för om vi ska medverka där”, säger Wilma Emanuelsson.

Hon går just nu sista terminen på gymnasiet och planerar att gasa vidare efter studenten.

“Vi är fortfarande i utvecklingsfasen just nu, planerad lansering av tjänsten är om 6-9 månader. Kunden kommer både att vara privatpersoner och skolor som vill hjälpa sina elever. Vi funderar på en prenumerationsmodell men har inte bestämt oss än”.

Hon fortsätter:

“Det finns ju ingen som erbjuder den tjänsten vi gör utomlands heller så självklart finns det stora möjligheter. Eye-to-speech-teknologin som vi använder oss av är också något som vi tror kan användas på andra områden, till exempel språkinlärning eller för personer med dålig syn. Jag vill driva det här så långt det bara går”. 

Läs mer