Sök

Forskare vill stoppa Joe Rogans podd: "Fara för folkets hälsa"

SpotifyPodd

Joe Rogan köptes över av Spotify i en miljardaffär.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Vaccinmotståndare i podden jämförde restriktioner och vaccinkrav med nazisternas förintelseläger.

Spotify attackeras av mer än 270 forskare, läkare och sjuksköterskor, som kräver i ett gemensamt upprop att bolaget stoppar poddar som sprider felaktig och vilseledande information om vaccin. Detta gäller bland annat den oerhört populära podcasten ”The Joe Rogan Experience”, rapporterar Dagens Nyheter.

Gästerna har stoppats Twitter och Youtube

Kritiken mot Spotify har vuxit sedan just Joe Rogan nyligen intervjuat två vaccinmotståndare som sagt att staten ”hypnotiserat” befolkningen att vaccinera sig. Man liknade också kraven på vaccin och restriktioner under pandemin med nazisternas förintelseläger. Vissa av Rogans gäster har varit så extrema att de stoppats på andra plattformar som Youtube och Twitter.

Detta har lett till att forskarna fått nog och vill se att bolaget stoppar Rogans podd som de menar utgör en ”fara för folkets hälsa”.

”Under pandemin har Rogan vid upprepade tillfällen spridit missvisande och felaktiga påståenden på sin podd, vilket har skadat förtroendet för forskning och medicin. Han har uppmuntrat unga att inte vaccinera sig, han har felaktigt beskrivit mRNA-vacciner som ”genetisk terapi”, han har marknadsfört alternativa mediciner som hälsomyndigheten FDA varnat för och han har spridit grundlösa konspirationsteorier”, skriver forskarna i uppropet.

Joe Rogans podd har cirka 11 miljoner regelbundna lyssnare. Det kostade Spotify minst 1 miljard kronor att få Rogan att ha sin podd exklusivt på Spotify.

Läs mer