Sök

Svenska Xvivo Perfusions teknik användes i världens första hjärttransplantation från gris till människa

Xvivo PerfusionsMedicin

Göteborgsbolagets teknik användes vid hjärttransplantation mellan gris och människa. Foto: Istockphoto.com

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Svenska Xvivo Perfusion hjälpte till när världens första människa fick ett hjärta från en gris. En nyhet som fick aktien att rusa iväg ordentligt på Stockholmsbörsen.

Gårdagens nyhet om att det i USA för första gången hade skett en hjärttransplantation mellan gris och människa spreds snabbt över världen.

Något som uppmärksammades senare var att det svenska medicinteknikbolaget Xvivo Perfusions teknologi hade använts i själva operationen. Vilket bolaget själva gick ut med i ett pressmeddelande. 

Ett besked som fick Xvivo Perfusions aktie att rusa.

”I en framtid där xenotransplantationer kan hjälpa till med att lösa bristen på tillgängliga organ lever vi verkligen upp till vår vision att ingen ska dö i väntan på ett nytt organ. Vi har alltid legat i framkant när det gäller teknologier och innovation för bevarande av organ", säger Xvivos vd Dag Andersson i pressmeddelandet och tillägger:

"Därför är det inget annat än en sann ära att få vara en del av denna första framgångsrika xenotransplantation någonsin från en gris till en människa som kan ge ytterligare hopp för patienter på väntelistan. För mig är detta det ultimata beviset på att samarbete mellan forskare, kliniker och industrin gör världen till en bättre plats.”


Foto: University of Maryland School of Medicine

Ingreppet gjordes av ett team vid University of Maryland School of Medicine i USA. Den 57-åriga patienten fick ett hjärta från en genmodifierad gris. Efter att hjärtat tagits ut från grisen bevarades det med Xvivos hjärtteknologi tillsammans med en patentskyddad lösning tills att det blev transplanterat. Enligt bolaget mår patienten, som inte var kvalificerad för en vanlig organtransplantation, tre dagar efter operationen fortfarande bra.

Xvivo Perfusions aktie steg ordentligt efter att nyheten om att deras teknik använts i hjärttransplantationen blev offentligt. Vid 12-tiden idag tisdag är aktien upp nästan 13 procent och handlas till 284,50 kronor.

Läs mer