Sök

NFT-marknadsplatsen Opensea värderas till 13,3 miljarder dollar

OpenseaBlockchainNFT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

För bara sex månader sedan värderades Opensea, en marknadsplats för NFT:er, till 1,5 miljarder dollar. När bolaget nyligen stängde sin senaste kapitalrunda hade värderingen sprungit iväg ordentligt.

Marknadsplatsen Opensea satsade tidigt på att det som kommit att kallas NFT:er, alltså non-fungible tokens, skulle bli något riktigt stort. Det handlar lite enkelt förklarat om att köpa och sälja digitala verk som registreras på blockkedjan, vilket gör att ägandet av exempelvis ett digitalt konstverk kan verifieras och spåras.

En lite längre förklaring om vad NFT:er egentligen är hittar ni här.

Under 2021 blev fenomenet stekhett och bara på Opensea har transaktionsvolymen de senaste 30 dagarna överstigit 2,4 miljarder dollar. Vilket innebär ungefär 22,8 miljarder i svenska kronor.

Att marknaden har utvecklats syns också i den jättevärdering som Opensea landade när bolaget nyligen säkrade 300 miljoner dollar (cirka 2,7 miljarder kronor) i en nyemission som leddes av Paradigm och Coatue. Hela 13,3 miljarder dollar (cirka 121,1 miljarder kronor) värderas den amerikanska startupen till, vilket bland annat Yahoo Finance har rapporterat om.

Så sent som i juli förra året värderades bolaget till 1,5 miljarder dollar i en serie b-runda på 100 miljoner dollar som leddes av riskkapitaljätten Andreessen Horowitz.

NFT-marknadens framväxt har också mött en hel del motstånd, där klimatpåverkan, stölder av andra konstnärers material och rena bluffar är några exempel på områden som har kritiserats.

I oktober förra året frågade Breakit några av de svenska entreprenörerna som satsat på NFT:er om hur de såg på kritiken och vilka problem de vill lösa i branschen.

Läs mer