Sök

Annonssamarbete med Svenska Fribrevsbolaget

Ny lag kan ge dig högre pension (få koll på dina gamla tjänstepensioner redan i dag)

Mattias Fellenius och Nicklas Hellberg, Svenska Fribrevsbolaget

Stina Sandström

Chef Breakits innehållsstudio

En ny lag, där alla kan få koll på tjänstepensionerna från tidigare arbetsplatser, trädde i kraft förra året. Den nya lagen kan betyda lägre avgifter, högre avkastning och mer i pension. Svenska fintechutmanaren Svenska Fribrevsbolaget gör processen superenkel – och har snabbt nått en miljard kronor i sparkapital.

De senaste åren har det skett flera lagförändringar för konsumenters möjligheter att bestämma mer över sitt sparande. Ytterligare en lag väntas vid halvårsskiftet 2022. Tanken är att fler konsumenter ska se över sitt sparande och i fokus är alla de tjänstepensioner som en människa samlar på sig under sitt arbetsliv, så kallade fribrev.

Men exakt vad är ett fribrev och varför borde miljoner svenskar bry sig? Att byta jobb betyder att du byter tjänstepensionslösning. Din gamla arbetsgivare slutar att betala in pengar och den blir inaktiv. Dessa kallas för fribrev. Nästa gång du byter jobb inträffar samma sak. Ny inaktiv tjänstepension och nytt fribrev. Att samla dessa på en och samma plats kan leda till lägre avgifter, högre avkastning och mer i pension.

Att ta kontrollen över sina pensioner, eller fribrev, kan dramatiskt minska kostnaderna och på sikt leda till högre pension. Enligt SVT kan pensionen höjas med över 300 000 kr genom en flytt. Genom att samla fribrev kan du också få bättre överblick över dina pengar och bättre möjlighet att förvalta dem så att de växer, på ett sätt som passar dig, utan att dra på sig en massa extra avgifter.

Enkel lösning på ett komplext problem


Och det är här som den svenska fintechutmanaren kommer in. Svenska Fribrevsbolaget, SFB, är Sveriges enda försäkringsbolag byggt för exakt detta. Vem som helst kan med hjälp av Bank-ID få en kostnadsfri sammanställning av sina pensionsförsäkringar/fribrev. Sammanställningen visar vilka fribrev som kan flyttas till Svenska Fribrevsbolaget. Flytten är högst frivillig men målet är att sänka avgifter, ge bättre avkastning och på sikt högre pension.

TA TILLBAKA KONTROLLEN: Så går det till att samla dina fribrev

”I praktiken är det tre steg. Efter anmälan sammanställs dina pensionsförsäkringar och du får en överblick av var de ligger och vad de innehåller. Steg två är att dina  pensionsförsäkringar/fribrev analyseras. Här får du information om vilka fribrev som kan flyttas till SFB. Steg tre - om du väljer det - är att SFB genomför flytten åt dig och du får hjälp att välja rätt fonder för dig”, säger Mattias Fellenius, grundare och ordförande Svenska Fribrevsbolaget.

SNABBT OCH KOSTNADSFRITT: Få en sammanställning av dina pensionsförsäkringar

Låg avgifter och rätt fonder för dig


I den tidigare lösningen tar alla fonder du investerar i ut en fondavgift. En del av avgiften betalas normalt tillbaka till försäkringsbolaget som provision. Hos SFB tillfaller alla fondprovisioner dig som kund vilket innebär låga fondavgifter. SFB får endast ersättning genom en försäkringsavgift. Med andra ord: Ersättningen till SFB är samma, oavsett vilka fonder du väljer. Spararen och SFB har samma mål: Att genom dina val ge dig så hög pension som möjligt. Till skillnad från andra försäkringsbolag har SFB inga egna fonder.

”Att vi återför all fondprovision bidrar till att öka den framtida pensionen. Dessa provisioner är större än vad många känner till. För en genomsnittskund handlar det om provisioner på ca 130 000 kr fram till pension som nu återbetalas. Vi har samma mål som våra kunder: Att skapa så hög pension som möjligt”, säger VD Nicklas Hellberg.

Nyligen nådde Svenska Fribrevsbolaget en milstolpe inom finansbranschen: En miljard kronor i sparkapital hos sina kunder.

Få kostnadsfri sammanställning här.

Läs mer