Sök

Leif GW Persson dissar börsen – nu satsar han också på onoterat: “Slipper såna som dig”

Börs

Leif GW Persson. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Sveriges mest kända kriminologiprofessor satsar hårt utanför börsen.


Leif GW Persson är inte bara känd som den där mumlande, kunniga kriminologen som dyker upp i tv och kvällspress med träffsäkra betraktelser runt kända brott.

Han är även en flitig investerare och har de senaste åren gått in vid noteringar i bland annat Veg of Lund, it-säkerhetsbolaget Signzec och Q-life.

Men nu avslöjar han för Dagens Industri att det inte är på börsen som han har lagt sin förmögenhet. Istället satsar han hårt på onoterade bolag över 90 procent av hans portfölj ligger utanför börsen (kanske har han läst på hos oss på Breakit).

Att investera i onoterade aktier kan vara en riktig guldgruva om du träffar rätt. Ett talande exempel är att de som investerade i ett tidigt skede i Spotify numera förmodligen har ett ganska stort leende på läpparna när de går mot banken. 

Samtidigt är risken större eftersom bolagen är mer omogna och inte har kommit lika långt som de som redan är noterade.

Vilka onoterade bolag som kriminologiprofessorn gått in i vill han inte gå in i men till DI säger han att de just nu har åtta innehav i Arastastoupour & Persson Investment som han driver tillsammans med Iraj Irastoupour.

Har dubblat i onoterat

Under året har det gått väldigt bra och värdet i bolagen de har sålt har ökat rejält.

“Jag har inte räknat på det exakt men det ligger runt 100 procent”, säger han.

“Men vi återinvesterar alltid allt”. 

För en offentlig person som Leif GW Persson finns det också andra fördelar med att handla med aktier utanför börsen. 

“Då slipper man såna som dig eftersom affärerna inte blir offentliga”, säger han till Dagens Industris journalist.

Kritiken mot hans satsningar

GW Persson har även fått kritik för sina investeringar. Orsaken är att noteringar han har gått med i ofta har stigit ordentligt, för att sedan säcka ihop rejält. När medicinteknikbolaget S2Medical gick till börsen 2018 var Leif GW Persson med och ringde i klockan. Aktien rusade nästan 400 procent de första månaderna men när det kom fram att han hade sålt sina aktier sjönk den ihop som en misslyckad sufflé. 

Men han håller inte med om att det har varit ett genomgående tema för hans investeringar på börsen.

“Det stämmer inte. Jag vägrar att gå med på den beskrivningen”, säger han och pekar på den positiva utvecklingen i till exempel Veg of Lund.

“Jag gör alltid så när jag går in i ett bolag, att om det blir en tokrusning som saknar stöd i fundamenta så säkrar jag hem min investering.”

“Sen behåller jag resten av aktierna som en gratis lottsedel”.

Är du nyfiken på hur den hemliga handeln med tech-aktier utanför börsen går till? Här kan du läsa mer om hur det går till – steg för steg (och fallgroparna att undvika).

Läs mer