Sök

Annonssamarbete med OfficeSwapp

600 000 kvadratmeter outnyttjade kontor i centrala Stockholm slår hårt mot bolagens lönsamhet

Jörgen Gullbrandson, investerare

Stina Sandström

Chef Breakits innehållsstudio

”Miljöaspekten går hand i hand med ekonomin”, säger Jörgen Gullbrandson om varför han satsar på OfficeSwapp, en ny digital tjänst – som öppnar upp rörligheten på Sveriges mest åtråvärda kontorsmarknad.

Om Jörgen Gullbrandson hade fått bestämma hade OfficeSwapp lanserats för länge sedan. För som CFO-veteran i en lång rad dynamiska bolag, bland annat Readly och Storytel, har många gånger frustrerats över hur kontorsfastighetsmarknaden fungerar. 

”I snabbväxande techbolag kommer frågan om lokalbehov snart som ett brev på posten. Kontorshotell i all ära, men det fungerar inte för att bygga företagskultur, då behövs ett eget attraktivt kontor”, säger Jörgen. 

Att det tidigare varit svårt och kostsamt att försöka omförhandla ett hyreskontrakt tvingade till exempel expanderande Readly att låta tio personer arbeta en längre tid i en alldeles för stor lokal – anpassad för 50 personer – när de tog höjd för behoven om tre år. 

”Det blev dyr kontorsyta per huvud och hade varit mycket bättre om vi istället kunnat swappa ett nytt kontor per år, i takt med att vi växte.” 

OfficeSwapp löser problem


Erfarenheten av strulet med kontorskontrakt kan innebära och att företag inte alltid öppet vill annonsera en upp- eller nerskalning, fick Jörgen att gå i gång på OfficeSwapp: 

”Äntligen finns en tjänst som skulle ha hjälpt mig att lösa alla våra matchnings- och kontraktsproblem. Även om hyran inte är den största delen av kostnadsbasen för ett företag, innebär en reducerad lokalkostnad en väsentlig höjning av vinsten. Och det är definitivt är mindre smärtsamt att göra sig av med ett par kvadratmeter än personal.” 

Miljösmart kontorsanvändning 


Miljöaspekten av OfficeSwapp en annan viktig anledning till att Jörgen går in som investerare. För det pågår ett enormt resursslöseri mitt i centrala Stockholm. Studier visar att i det så kallade CBD-området finns en intern vakans på mer än 30 procent av 2 000 000 kvadratmeter kontorsyta – en yta på mer än 600 000 kvadrat som skulle kunna inrymma 40 000 arbetsplatser står alltså oanvänd.

”Fastighetsägare pratar gärna om användningen av grön el eller att cykla till arbetsplatsen som en del i omställningen till gröna investeringar, men jag skulle vilja hävda att de verkliga klimatkostnaderna kommer när väggar rivs och köks byggs om för att locka till sig nya hyresgäster. Den största klimatvinsten kommer när vi blir bättre på att fylla upp och maximera användningen av den yta som redan finns. Miljöaspekten går då hand i hand med ekonomin.” 
 

Tydliga spelregler


Fördelen med Stockholms CBD är att kontoren är relativt likriktade i fråga om att de är öppna, ljusa, fräscha och uppfyller kraven på bra mötesytor som många efterfrågar.  

”Det gör att det är enkelt att ta över en kvarvarande hyresperiod från någon när lokalerna är fräscha nog att vilja flytta in i direkt.” 

För Jörgen är OfficeSwapp en smidig lösning för att öka rörligheten på Sveriges mest åtråvärda kontorsmarknad. 

”Genom att spelreglerna är tydliga redan från början – det är ett befintligt kontor och ett befintligt kontrakt som tas över – blir det enkelt för fastighetsvärden att få nöjdare hyresgäster till samma summa pengar. Dessutom kan de med gott samvete säga att det utnyttjar sina kontor på bästa sätt.” 

Inget företag behöver längre sitta fast i ett hyreskontrakt, läs mer här! 
 

Läs mer