Sök

Från nätverkande till investeringar – nu skapar de ett kvinnligt draknäste (och hon är Sveriges bråkigaste kvinna)

Jessica Löfström och Indra Sharma. Foto: Press/Montage

Jessica Löfström och Indra Sharma. Foto: Press/Montage

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

49 entreprenörer gör gemensam sak för att skapa nya snabbväxare med kvinnliga grundare.

Det var under Almedalsveckan för fem år sedan som entreprenören Jessica Löfström fick idén.

“Jag hörde att en journalist räknat ut att det bara fanns 17 kvinnor i Sverige som drev bolag med en omsättning på 50 miljoner”, berättar Jessica Löfström och fortsätter:

“Första tanken var att det kan inte stämma och om det stämmer måste vi göra något åt det nu!”.

Det blev startskottet för 17-nätverket. Här samlar Jessica Löfström, själv grundare av bemanningsbolaget Expanderamera, idag 49 kvinnor som har ett bolag med en försäljning på 50 miljoner kronor årligen.

“Vår erfarenhet är att många kvinnor inte vågar släppa den kontrollen som krävs för att börja växa ett bolag på allvar. Då stannar man ofta i växten när man kommit upp kring 10 eller 20 miljoner”, säger Jessica Löfström.

Omsätter 10 miljarder tillsammans

En viktig målsättning med 17-nätverket är att lyfta fram kvinnliga förebilder bland entreprenörer och inspirera andra att följa efter.

“Sammanlagt omsätter vi i nätverket tillsammans hela 10 miljarder kronor och är därmed en maktfaktor i det svenska näringslivet”, säger Jessica Löfström.

För att få fram ännu fler stora bolag som drivs av kvinnor satsar nu 17-nätverket också på investeringar. Under året har man skapat ett slags draknäste ditt entreprenörer har fått komma och pitcha sin idé.

“Alla som har ett bolag som omsätter minst 5 miljoner och har kvinnliga grundare som äger minst 50 procent av bolaget har fått chansen”, berättar Jessica Löfström.

Skalar upp verksamheten

Första året har investeringarna (som oftast legat mellan 250.000 och 1 miljon kronor) skett privat från 17-nätverkets medlemmar men nu är planen att skapa en tydligare struktur för investeringarna.

“Planen är att under nästa år starta en fond eller ett investmentbolag där medlemmarna kan gå in med pengar. Sedan kan vi göra investeringar via den strukturen”, berättar Jessica Löfström.

Ambitionen är att i första skedet få in minst 25 miljoner till investmentbolaget eller fonden. Nästa år ska nätverkets eget draknäste ha fyra träffar då entreprenörer kan pitcha sitt bolag.

“Vi går in med både kapital och vårt nätverk, vilket kan vara minst lika värdefullt. Kanske kan det bli ett 20-tal investeringar under nästa år”, säger Jessica Löfström.

På fredagskvällen välkomnades in ytterligare sex medlemmar in i 17-nätverket. De nya medlemmarna är Carolina Faxe (Tictac Interactive), Charlotte Elander (Energifabriken), Joceline Akgun (Creative Headz), Suzanne Huthen (Zoo.se), Monica Born (Superfront) och Linda Thunell (Arex Advisor).

Indra Sharma är årets bråkigaste kvinna

Då utsågs också Årets bråkigaste kvinna. Detta år får investeraren Indra Sharma utmärkelsen med motiveringen:

“Hon fick tidigt rådet att inte tala för högt om mångfaldsfrågor då det skulle ligga henne i fatet i hennes karriär men har valt att göra precis tvärtom. Hon lyfter frågan kring vikten av entreprenörskap och mångfald inom tech-branschen högt och med både ord och handling, hon anser att lyfta rättvisefrågor är en del av hennes ansvar som näringslivsprofil”.

Läs mer