Sök

Volvo Cars och Northvolt öppnar utvecklingscenter i Göteborg

Volvo CarsNorthvoltElbilar

Peter Carlsson, vd Northvolt och Håkan Samuelsson, vd Volvo Cars

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Men fortfarande oklart var nya jättefabriken hamnar.

Förra veckan var det Klarna som storsatsade på Göteborg. Nu gör den svenska batterijätten Northvolt samma sak. Tillsammans med Volvo Cars satsar Peter Carlssons batterijätte på ett utvecklingscenter i rikets andra stad.

Satsningen är en del av en investering på totalt 30 miljarder kronor inom batteriutveckling och tillverkning. Centret kommer att dra igång nästa år och kommer att skapa ett par hundra jobb.

"Vårt partnerskap med Northvolt säkrar leveransen av högkvalitativa, hållbart producerade batterier för nästa generations helt elektriska Volvobilar", säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

"Det kommer att stärka vår kärnkompetens och vår position i omvandlingen till ett helt elektriskt bilföretag."

Nya fabriken skapar 3.000 jobb

"Volvo Cars är en utmärkt partner på vägen mot att bygga upp tillgången på battericeller som är tillverkade i Europa med ett mycket lågt koldioxidavtryck, och som är optimerade genom fordonsintegration för att få ut maximal prestanda i nästa generations elbilar, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt.

Volvo Cars och Northvolt siktar också på att bygga en batterifabrik tillsammans och där börjar man närma sig ett beslut om placering (här spekulerar vi lite om var den kan hamna). Vad som står klart är att Östersund och Umeå har valts bort men det kan mycket väl bli just Göteborg eller någon annan plats i Europa. Den nya fabriken kan skapa upp till 3.000 nya jobb.

Northvolt håller som bekant i dagsläget på att bygga sin första fabrik utanför Skellefteå. 

LÄS OCKSÅ: Northvolts hemliga ägare – namn för namn (doldisarna, miljardärerna, jättarna)

Läs mer