Sök

H&M investerar mer i hajpade miljöbolaget Renewcell – utökar ägarandelen

H&MKappahl

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

H&M, som redan innan var näst största ägare köper tillsammans med en grupp investerare 6,25 procent av aktierna i textilåtervinningsföretaget Renewcell. Köpet görs från största ägaren Girindus Investment.

Modejätten H&M har tillsammans med ett antal institutionella investerare som Swedbank Robur Fonder, Handelsbanken Fonder och AMF Fonder förvärvat cirka 6,25 procent av aktierna i textilåtervinningsbolaget Renewcell. Det framgår av ett pressmeddelande.

Totalt förvärvades 1 926 048 aktier för priset av 226 kronor per aktie. Det motsvarar en rabatt på drygt 5 procent jämfört med Renewcells senaste stängningskurs på torsdagen. Transaktionen innebär att H&M Group ökar sin andel i textilåtervinningsbolaget från 10,1 till cirka 11,5 procent och behåller samtidigt sin plats som näst största ägare.

Säljare är Girindus Investment, som förblir största ägare i Renewcell med cirka 12,77 procent genom dotterbolaget Girincubator.

Tidigare investerat via H&M Co:Lab

H&M har stöttat Renewcell och tidigare investerat i bolaget genom sin investeringsgren H&M Co:Lab.

"Som en långvarig partner och investerare i Renewcell är vi glada över att fortsätta stödja den här omvälvande teknologin. Renewcell har intagit en ledande position i den cirkulära textilindustrin och vi ser fram emot att skapa nya och hållbara kollektioner tillsammans de kommande åren", säger Erik Karlsson, tillförordnad chef på H&M Co:Lab.

Kappahl sålde nästan allt

Det är inte bara H&M som investerat i Renewcell – Kappahl har tidigare skrutit om sitt delägarskap i textilåtervinnaren. Men under september sålde man 170.000 aktier i återvinningsbolaget, en försäljning som bör ha inbringat nästan 40 miljoner kronor. Kappahl hade efter försäljningen vid kvar knappt 18.000 aktier. 

“Vinsten från försäljningen kommer vi att investera i andra viktiga innovationer. Vilka dessa blir kvarstår att se”, kommenterade Kappahls kommunikationschef Charlotte Högberg till Breakit

Hon bedyrade dock att inget missnöje, eller liknande, med produkten från Renewcell låg bakom beslutet att sälja aktier i bolaget. 

“Vi fortsätter att tro på och stötta Renewcell med en mindre ägarandel och genom att vi köper deras viskos”.

Härstammar från KTH-projekt

Renewcell förfogar över en metod som härstammar från ett KTH-projekt och som gör det möjligt att återvinna klädesplagg och framställa återvunnen textilråvara.

Renewcell förfogar över en metod som härstammar från ett KTH-projekt och som gör det möjligt att återvinna klädesplagg och framställa återvunnen textilråvara.

Renewcell är noterade på First North.

Läs mer