Sök

Förlorade mot kopiorna – nu satsar Lumeo Tech på elektronik som kan fästas direkt på kroppen: “Samarbetar med Nasa”

Lumeo Techstartup
Lumeo Tech: John Holmgren, William Gilså, Leo Wu. Foto: Press

Lumeo Tech: John Holmgren, William Gilså, Leo Wu. Foto: Press

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

2017 slog bolaget stort med sin produkt för antistöldsskydd och sålde 45.000 enheter innan kinesiska kopior tog över. Nu satsar man istället på elektronik – som går att fästa direkt på kroppen.
“Vi har ett pilotsamarbete med Nasa”, säger grundaren och vd:n Leo Wu.

Grundarna säger att bolagets historia egentligen kan delas in i två delar. Lumeo Technology grundades 2017 efter att Leo Wu hade blivit bestulen på sin mobiltelefon. Han funderade på hur det hade kunnat undvikas och utvecklade en produkt som skulle göra det svårare för ficktjuvar att ta mobiltelefonen från fickan.

Produkten blev en stor succé och bolaget sålde 45.000 enheter på endast några månader. Ett videoklipp som demonstrerade produkten gick viralt i sociala medier och fick hela 120 miljoner visningar.

Det visade sig dock att patentet som bolaget hade inte räckte vilket ledde till att en rad olika aktörer i Kina började kopiera produkten och tog över marknaden.

Fick ställa om 

Lumeo Tech har efter det helt lagt om fokus. Istället för att skapa egna produkter säljer bolaget nu en teknik som kan integreras med andra produkter. I år har de släppt sin första teknik inom området fästteknik med ett godkänt patent för internationalisering. Den första tekniken gör att man enklare kan fästa bärbar elektronik direkt på kläderna. Bolaget utvecklar även två andra tekniker som gör att man ska kunna fästa bärbar elektronik direkt på päls och direkt på huden. Planen är att kommersialisera dessa under de kommande två åren.

“Vårt mål är att arbeta som Goretex gör med sin affärsmodell, som en ingrediens som integreras i andra produkter, ett så kallat ‘ingredient brand’. Vi har ingen färdig produkt utan samarbetar med företag för att ta fram anpassade lösningar så att de kan bära sina produkter på nya innovativa sätt", säger medgrundaren och vd:n Leo Wu.

Han fortsätter:

"Det är ingen försäljning som görs direkt till konsumenten. Det vi tycker är mest intressant med vår teknik är vilka nya produkter och möjligheter som öppnar sig när vi nu har utvecklat en lösning för att kunna fästa teknik på ett smidigt sätt”.

Det är några tydliga segment som bolaget siktar in sig på till en början.

“Idag har vi flera kunder som producerar personlarm och en kund som gör en lampa som ska kunna fästas på kläder. Det svårare för oss är nästan att välja vilka vi ska jobba med framöver. Tre huvudområden som vi tror att vi på sikt kommer att jobba med är personsäkerhet, sportbranschen med och löparbranschen med lampor och även medtech när vi lanserar vår teknik för att fästa direkt på huden“, säger medgrundaren och affärsutvecklingschefen John Holmgren.

Pilotsamarbete med Nasa

Trots höga ambitioner så är bolaget fortfarande i ett tidigt stadie i dagsläget.

“I år kommer vi att omsätta cirka 1,5 miljoner kronor, vi är fortfarande i en väldigt tidig fas. Nästa år är målet på 10 miljoner. I och med att våra tekniker bygger på att vi samarbetar med andra aktörer så tar det lite tid från att vi tar fram produkterna till att vi kan börja tjäna pengar på det”, säger John Holmgren.

För att växla upp i takt med bolagets ambitioner tar man nu in nytt kapital.

“Vi är tacksamma för att vi har fått in stöd från Almi, VGR och Vinnova för att kunna utveckla vår teknik. Nu är vi mitt i en investeringsrunda och har tagit in cirka 5 miljoner kronor från bland annat riskkapitalbolaget CBC Investment Group. Vi ska skala upp själva affären. Det handlar dels om sälj och tillverkning, men också till att få patent till våra nya tekniker”, berättar Leo Wu.

Även om bolaget är i ett väldigt tidigt stadie nu så finns det ett särskilt spännande samarbete som håller på just nu.

“Vi får inte berätta för mycket om det, men vi har bland annat ett väldigt spännande pilotsamarbete med Nasa. Det handlar om hur de kan bära sensorer direkt på kroppen istället för att flytta dem med kardborreband. Man vill kunna anpassa sensorerna så att de passar till astronauternas olika storlekar. Även om det bara är ett samarbetet i ett väldigt tidigt stadium visar det ändå på potentialen i vår teknik", säger Leo Wu.

Läs mer