Sök

Paradox rapport en besvikelse – enligt bolaget självt

Paradox InteractiveGamingBörs

Fredrik Wester. Foto: Pressbilder / Paradox.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Spelutvecklaren Paradox omsättning faller och resultatet lyser rött.

Det får vd:n Fredrik Wester att ta fram sågen.

"Vi underpresterar", skriver han.

Paradox hade visserligen redan varnat för att resultatet för det tredje kvartalet skulle tyngas av en stor nedskrivning, men vd:n Fredrik Wester uttrycker ändå besvikelse i den rapport som släpptes på tisdagsmorgonen. 

“Den här rapporten är en besvikelse, vi underpresterar på flera viktiga nyckeltal men även på de kvalitetsmått vi ställt upp för våra produkter, något vi har identifierat och arbetar hårt med att förbättra”, inleder han vd-ordet i rapporten. 

Bolagets omsättning sjönk med 42 procent från motsvarande period i fjol och uppgick till 289 miljoner kronor. 

Rörelseresultatet landade på -45 miljoner kronor, ned från +187 miljoner i det tredje kvartalet i fjol. Nedskrivningarna under kvartalet summerades till 134 miljoner. 

Noterbart är att såväl omsättning som resultat ändå var något bättre än vad analytikerna trodde inför rapporten, enligt Nyhetsbyrån Direkts rapportering. 

Kvartalsförlusten är till stor del en konsekvens av nedskrivning av avslutade projekt, skriver Fredrik Wester. 

“Men vi har också haft förseningar i vår spelutveckling vilket har lett till för få släpp av nytt innehåll till våra kärnspel. I ett längre perspektiv är kvartalets resultat en effekt av investeringar i externt utvecklade projekt där vi måste bli bättre på att kontrollera spelvision, kvalitet och framdrift”, skriver Fredrik Wester. 

"Passiva"

Han skriver vidare att Paradox varit för “passiva” och att det nu ska bli ändring på det. Budskapet är att resurserna ska fokuseras på projekt som är mer lovande och har större intäktspotential. Intern utveckling kommer prioriteras framför anlita externa studios och det ska inte tummas på spelkvalitén. 

“Vi kan och ska prestera mycket bättre. I det korta perspektivet har vi tagit kliv framåt för att bli en smartare och vassare spelutvecklare och förläggare”, skriver vd Fredrik Wester som i början av september återinträdde på vd-posten och då tog över efter Ebba Ljungerud.

Under sensommaren avslöjande Breakit att många anställda på Paradox upplevde att det fanns stora problem i bolagets kultur och arbetsmiljö, något som ledde fram till att bolaget tillsatte en egen utredning av frågan. Såvitt Breakit kan se kommenteras inte frågan i rapporten för det tredje kvartalet. 

Aktien i Paradox tillhör en av förlorarna på börsen i år. Den har tappat 53 procent sedan årsskiftet.

Läs mer