Sök

Unik lista: Här är de 100 största sajterna på Google (i Sverige)

Exakt var svenskarna googlar loss framgår ej av listan, men vi vet att ett rum i hemmet är särskilt populärt för skärmtid. Foto: iStock

Exakt var svenskarna googlar loss framgår ej av listan, men vi vet att ett rum i hemmet är särskilt populärt för skärmtid. Foto: iStock

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

I princip alla svenskar använder Google varje dag. Nu har vi fått svar på vilka hemsidor som besöks mest i Sverige i år.

“Amazon kommer dominera svenska Google framöver”, säger Christian Rudolf, vd på SEO-bolaget Topdog.

SEO-bolaget Topdog har idag släppt sin lista på de 100 mest besökta sajterna i svenska Google. Deras data är hämtad Semrush

Christian Rudolf, vd på Topdog, betonar att det inte kan understrykas nog hur viktig roll Google spelar för både privatpersoner och företag idag.

“Varje dag görs det cirka 50-70 miljoner googlingar i Sverige. Det vanligaste är att man söker svar på en fråga. Många glömmer vilka sjuka mängder information som Google har idag”.

Christian Rudolf menar att det finns symbioseffekter mellan flera av de i toppen på listan och Google.

“Google är väldigt viktigt för att driva trafik till sajter som Aftonbladet och Expressen, utan Google skulle de här bolagen förvandlas till rena förlustmaskiner. Omvänt så är det dock också viktigt att poängtera att den sortens sajter är viktiga för att skapa innehåll till Googles sökmotor. Utan deras innehåll så blir Google sämre”.

Det är även noterbart hur stora olika Googletjänster är i Googles sökmotor.

“För de flesta är ju Google synonymt med google.se men faktum är att man har väldigt många fler tjänster. Ett exempel är Youtube, som är världens näst största sökmotor för att man ägs av världens största sökmotor. Man smyger in sökresultat från Youtube i många googlingar. Det är en annan symbios som alla inte tänker på”, säger Christian Rudolf.

I år landar amazon.se på plats 94 på listan men det är bara en tidsfråga innan de hamnar betydligt högre upp, enligt Christian Rudolf. 

“Amazon kommer dominera svenska Google på samma sätt som man dominerar på amerikanska Google. De kommer vara topp 25 nästa år. Om man söker en produkt på Google i USA är Amazon alltid ett av de tre första resultaten. Det kommer vara likadant här men kanske lite mindre utsträckning. Frågan är inte om, utan när Amazon kommer vara med i toppen”.

 

 

 

Läs mer