Sök

75 Klarna-veteraner är dollarmiljonärer – här är de två rikaste

Klarnafintech
Sebastian Siemiatkowski, grundare och vd Klarna. Foro: TT/iStock/Montage

Sebastian Siemiatkowski, grundare och vd Klarna. Foro: TT/iStock/Montage

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Glöm Ica – nu är det fintech som gäller.

Förr brukade man säga, en smula skämtsamt, att säkraste sättet att bli rik var att starta en ICA-butik.

Idag är det sannolikt större chans att lyckas ekonomiskt om man tar anställning på en hyggligt nystartad start-up. Fråga bara gänget på Klarna.

Redan i våras publicerade Breakit en kartläggning som visade hur stort värde 86 “miniägare” har i form av Klarna-aktier.

Nu har affärssajten Sifted gjort en besläktad sammanställning som visar att inte mindre än 75 tidigare eller nuvarande Klarna-medarbetare idag kan titulera sig miljonärer i Klarna-aktier. Och då snackar vi inte om svenska kronor utan i amerikanska dollar. 

De 75 Klarna-veteranerna äger alltså aktier i Klarna till ett värde av minst 87,5 miljoner kronor.

Monstervärdering i miljarder

Uträkningen baseras på den senast kända värderingen av hela Klarna – som hamnade på 45,6 miljarder dollar (motsvarande 400 miljarder kronor), då japanska Softbank kom in som delägare i somras. Det är också den värdering som Klarna förvärvade jämförelsesajten Pricerunner för, enligt uppgifter i DI nu på måndagsmorgonen.

Det krävs aktier i Klarna motsvarande 0,0022 procent av aktiekapitalet för att komma över 10 miljoner dollar, enligt uträkningen som Sifted gjort. Sifted poängterar att det fortfarande handlar om papperspengar, då Klarna fortfarande inte är noterat. Dock pågår redan en livlig handel i Klarna utanför börsen, så för de Klarna-medarbetare som är sugna på att casha in är det nog inget större problem.

Bland de största ägarna i Klarna återfinns grundaren och vdn Sebastian Siemiatkowski med 7 procent av aktierna, idag värda över 3,1 miljarder dollar motsvarande 27 miljarder kronor. Hans medgrundare Victor Jacobsson har dock ännu mer aktier – närmare 10 procent.

Läs mer