Sök

Elon Musk lyfter hans satellit-startup Satcube mot 200 miljoner – laddar för monsterrunda

Satcube
Jakob Kallmér är vd på Satcube. I bakgrunden syns en uppskjutning av en SpaceX-satellit (och Jeff Bezos och Elon Musk). Till höger: En av Satcubes produkter. Foto: Satcube / TT

Jakob Kallmér är vd på Satcube. I bakgrunden syns en uppskjutning av en SpaceX-satellit (och Jeff Bezos och Elon Musk). Till höger: En av Satcubes produkter. Foto: Satcube / TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Jakob Kallmérs Göteborgs-bolag surfar på techjättarnas rymd-satsningar.

3,8 miljarder av världens befolkning saknar tillgång till internet – det vill Jakob Kallmér ändra på och samtidigt bygga ett miljardbolag.

Redan idag har han kommit en god bit på vägen genom sin startup Satcube. Med Göteborg som bas och tillverkning i Karlstad har han tagit fram en satellitterminal som ger användaren täckning varsomhelst på planeten – och försäljningen har nu tagit fart på allvar. 

“I år omsätter vi 60, 70 miljoner och nästa år är säljmålet att dubbla omsättningen. 2023 siktar vi på 200 miljoner", berättar Jakob Kallmér.

Tungviktare bäddar för tillväxt

Bolaget har varit lönsamt sedan start och har idag kunder som FN, Japans regering och flera stora internationella mediehus. Två av världens verkliga techprofiler, Elon Musk och Jeff Bezos, driver på tillväxten för Jakob Kallmérs bolag.

“Elon Musk, Jeff Bezos, och även Google och Facebook satsar alla stort på lågflygande satelliter för att öka tillgången till internet. Men någon måste ta emot signalerna från luften och där kommer vi in. Marknaden för våra terminaler växer kraftigt tack vare de här jättarnas tunga satsningar”, säger Jakob Kallmér.

För att få resurser att möta efterfrågan planerar han nu att göra en rejäl nyemission.

“Vi har inte satt ner foten definitivt än kring hur stor runda vi ska göra men det handlar om ett tresiffrigt belopp i miljoner kronor”, säger Jakob Kallmér. 

Cashen ska in nästa år

Han och den övriga ledningen äger fortfarande en majoritet av aktierna i Satcube. Bland de största externa investerarna märks investmentbolaget K-svets venture (10 procent), affärsängeln Johan Koch (20 procent) och familjen Walerud (7 procent).

“Ett misstag jag gjorde i starten var att jag inte tog in mer pengar, hade jag gjort det så skulle vi varit tre gånger så stora som idag”, säger Jakob Kallmér som tillägger att den nya finansieringsrundan sannolikt inte blir klar förrän under 2023.

Läs mer