Sök

Simris Alg fortsätter blöda pengar – behöver snart nytt kapital (igen)

Simris alg

Fredrik Gullfot, grundare och före detta vd och Steven Schapera styrelseordförande. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Fortsatt tungt för algbolaget.

Storförlust och nedskrivningar – det en gång så hajpade Simris Alg har det jobbigt. Bolagets nya ordförande Steven Schapera flaggar dessutom för att bolaget snart behöver kapital.

Simris Alg, som odlar alger i skånska Hammenhög, noterades för drygt fem år sedan. Under det första tiden gick det bra: Börsvärdet låg på nära 200 miljoner kronor och vd och grundaren Fredrik Gullfot hyllades som entreprenör. Sedan dess har glansen falnat rejält.

Kvartal på kvartal har gått utan att affären har lyft och tidigare i år lämnade Gullfot som vd för bolaget (och åkte iväg på en tre veckor lång yoga-retreat).

Men det fortsätter att gå trögt för bolaget.

Nettoomsättningen landade på 1,971 miljoner kronor, att jämföra med 1,09 miljoner kronor samma period året innan. I USA omsatte bolaget 435.000 kronor.

Rörelseresultatet hamnade på minus 10,7 miljoner och belastas av en nedskrivning på 6,7 miljoner som bland annat gäller avvecklingen av marknadskontoret i Stockholm.

Bolaget ställer just nu om verksamheten och planerar att sälja till företag istället till för till slutkonsumenter.

I rapporten skriver styrelseordförande Steven Shapera att det är nödvändigt för bolaget att ta in nytt kapital under det första halvåret 2022. 

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod att Simris Alg hade haft ett börsvärde på över 1 miljard. Det stämmer inte. Vi beklagar felet.

Läs mer