Sök

"Förbjud skadlig utvinning av krypto i Sverige" – utspel från svenska myndigheter

Kryptovaluta

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Förbjud skadlig krypto-utvinning i Sverige och EU.

Den uppmaningen kommer från två tunga myndigheter i Sverige: Finansinspektionen och Naturvårdsverket.

“Kryptotillgångarnas utsläpp motsvarar 100 miljoner flygresor tur och retur mellan Sverige och Thailand”, skriver cheferna för myndigheterna.

Önskan om ett förbud mot utvinning av krypto i Sverige kommer via en debattartikel som har skrivits under av Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen, FI, och Björn Risinger, generaldirektör Naturvårdsverket. 

“Våra möjligheter att klara Parisavtalet hotas av energislukande produktion av kryptovalutor. EU borde förbjuda utvinningen och Sverige gå före för klimatets skull genom att motverka nyetablering i Norrland”, skriver duon i debattartikeln. 

De inleder artikeln med att ifrågasätta samhällsnyttan med kryptotillgångar. FI har flera gånger varnat för vad som följer i kryptovalutornas spår: risk att konsumenten förlorar pengar, finansiering av terrorism och penningtvätt. 

Därtill har kryptotillgångar “stor negativ påverkan på klimatet”, skriver Erik Thedéen och Björn Risinger och beskriver sedan en metod (”proof of work”) för att producera krypto – en process som kort sagt förbrukar stora mängder energi när gigantiska uppsättning av datorer försöker lösa krypteringsuppgifter för att få fram exempelvis nya bitcoin. 

“Om vi använder siffror från civilflygets internationella organisation ICAO och lägger till höghöjdseffekten framkommer att kryptotillgångarnas utsläpp motsvarar 100 miljoner flygresor tur och retur mellan Sverige och Thailand”, heter det i debattartikeln. 

Kina har redan förbjudit bitcoin och det är enligt artikelförfattarna en av anledningarna till att kryptotillverkarna har vänt blickarna mot Norden och mot Sverige. 

“Vi ser redan etableringar i norra Sverige. Mellan april och augusti i ökade elkonsumtionen för utvinning av bitcoin i Sverige med flera hundra procent och uppgår nu till en terawattimme på årsbasis”. 

Tre förslag

Denna utveckling vill Finansinspektionen och Naturvårdsverket nu se ett stopp för. Cheferna för myndigheterna lägger därför fram tre förslag. 

För det första: EU bör utreda att förbjuda den energikrävande brytningsmetoden som nämndes ovan i denna artikel. Det finns andra metoder för att utvinna kryptovaluta, skriver författarna. 

Sverige bör under tiden EU utreder “motverka” att nya kryptoanläggningar etableras i Sverige.  Det är det andra förslaget. 

För det tredje: förbjud bolag att kalla sig hållbara om de handlar och investerar i kryptotillgångar som utvunnits med energislukande metoden. 

Nu återstår att se om de båda myndigheterna får något gehör för sitt förslag från riksdag, regering och EU. 

Läs mer