Sök

Jätten Desenions försäljning rasar – men hans utmanare växer så det knakar

DesenioPostertone-handel

Mattias Skog, Posterton och Fredrik Palm, Desenio.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

“Jag känner inte riktigt igen mig i bilden som Desenio-chefen målar upp”, säger Mattias Skog, vd och grundare Posterton.


I onsdags släppte affischbolaget Desenio en riktig rysarrapport. Det som fick aktien att rasa var framför allt beskedet att Desenios omsättning (när förvärven exkluderats) minskade med över 20 procent. 

Samtidigt framhöll Desenio-chefen Fredrik Palm att marknaden som helhet föll ännu mer – men det är en beskrivning som får i alla fall en av konkurrenterna att höja på ögonbrynet.

Mattias Skog drog förra året igång utmanaren Posterton uppbackad med 23 miljoner kronor i riskkapital. Han har inte alls märkt av den nedgången som Fredrik Palm talar om.

“Jag känner inte riktigt igen mig i den bilden. Vi såg också en negativ effekt i juni då marknadsföringen inte längre bet lika bra vilket påverkade försäljningen negativt. Men från juli och fram till idag har vi en tillväxt månad för månad på 50 procent”.

Vad kan vara orsaken till att Desenio tappar så kraftigt?

“De har växt kraftigt och kört på samma sätt under rätt många år. Kanske har de blivit lite mer trögrörliga i sin storlek när det gäller marknadsföring och produktutveckling”

Hur går det för er i ekonomiska tal?

“Jag har lovat min styrelse att inte prata om några hårda siffror i det här läget. Vi har en hel del intressanta saker på gång i närtid med nya koncept och utveckling så jag får vara lite försiktig. 

Vad är målsättningen?

“På tre till fem års sikt ska vi vara i Desenios storleksklass även om jag inte vill nämna några exakta omsättningstal och att jag är ödmjuk inför tanken att det är en lång väg dit”.

Kommer ni ta in mer kapital?

“Vi känner att vår marknadsföringsmaskin fungerar väldigt bra nu och då går det att öka takten. För att ta tillvara på den positiva trenden och öka tillväxttakten så tittar vi på att ta in mer kapital”, säger Mattias Skog.

I Breakits podcast som släpptes i fredags (lyssna här) diskuterade vi också orsakerna till Desenios problem och programledaren Stefan Lundell lyfte risken att bolaget var på väg att hamna i B-laget bland e-handlarna på börsen.

“Det är något i Desenio-maskineriet som är fel just nu”, konstaterar han.

I veckans bjuder vi också på snack, skvaller och analyser om tungviktare som Bianca Ingrosso, Filip Tysander, Samir El-Sabini, Enár, Lage Jonason och (lite otippat) Joachim Posener. Med flera, med flera.

Självklart får du också våra hetaste köp- och säljrekar. 

In och lyssna – nu!

Läs mer