Sök ikon
Breakit logo

"Vill du överleva i London måste du vara lite av en hustler"

Artikel bild
Foto: Flickr/ eoslides.com / angel.co/eoslides

Breakits utsända Kina Zeidler tar tempen på en av Europas hetaste och största techhubbar.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Hyr du in dig i hippa London-bolaget Weworks lokaler ingår gratis öl och pingisbord i priset. Stämningen på kontorshotellet, eller coworking-bolaget som det tituleras på tech-språk, är precis så startupmässig som man kan förvänta sig.

Ensam i en skrubb sitter en svensk entreprenör med ett än så länge hemligt projekt. Ölen går åt och vissa spelar faktiskt pingis. Wework, som värderas till över 140 miljarder kronor, har växt snabbt och har hittills tio kontor bara i London.

Det svenska techbolaget Universal Avenue hyr kontorsutrymme hos coworkingbolagets lokaler i Spitafield i östra London och en av företagets anställda, kommunikationschefen Christina Lundberg, visar runt.

"Förut satt alla på caféer som Starbucks, men nu finns det massor av sådana här ställen", säger hon.

Storbritanniens regering har satsat stenhårt på att profilera London som techhub med bland annat skattelättnader vid både uppstart och exit och de stora internetbolagen som Google och Facebook är självklart på plats. Men när en rondell i Shoreditch i östra London började gå under namnet ”Silicon Roundabout” som en ironisk blinkning ägnad Silicon Valley-hypen och namnet raskt plockades upp av journalister, tyckte vissa inom techvärlden att det hela var lite genant och att man tillskrev en rondell värderingar som London då inte kunde leva upp till. 

”Idag har man kommit mycket längre som techhub”, säger Christina Lundberg.

Universal Avenue öppnade sitt Londonkontor i juni 2015. Jag frågar GP Bullhoundgrundaren och tidigare London-bon Per Roman: för ett svenskt bolag som ska etablera sig i London, vad är det viktigaste att tänka på? Per Roman skräder inte orden. 

"Det viktigaste rådet – vilket är ett råd som inte bör underskattas – är att ledning och grundare måste flytta med. Att tro att man kan flyga hit för tre headhunting-rundor… av det har jag sett zero procent success rate", säger Per Roman.

Just företagskultur, där grundarna spelar en viktig roll, är också ett av Christina Lundbergs passionsämnen.

”Kultur bygger man med grundarna på plats. Hur etablerar du dig i länder med andra kulturer? Hur översätter man och tar vidare en företagskultur? Det tycker jag är intressant. Många av teknikföretagen har växt och blivit stora och på vissa bolag är grundarna nästan som rockstjärnor, då är det viktigt att alla blir sedda av dem”.

Hur är det med Universal Avenues grundare Petter Hederstedt och Johan Lilja, hur ofta reser de hit?
"Petter brukar vara här varje vecka. Det behövs för team-moralen", säger Christina Lundberg.

Några kilometer därifrån, på ett Pain de Quotidien-café, träffar jag Andreas Thors, operativ chef för Appear Here. Han beskriver Appear Here som ”ett airbnb för detaljhandeln”.

För två år sedan introducerades han för den då 22-årige grundaren av Appear Here, Ross Bailey.

"Ross är visionären, jag gillar att få saker gjorda", säger Thors och berättar att bolaget, som har 40 anställda, består av 15 olika nationaliteter..

"London är en smältdegel utan dess like med folk som flyttat in och ut, speciellt i spåren av krisen i Europa. Här finns också allt: kunskap, de största bankerna, reklambyråerna och telekombolagen", säger han.

Enligt en rapport producerad av Ericsson är London också, efter Stockholm, en av de mest IT-mogna städerna i världen. Per Roman menar att världsstadens storlek både har sina för- och nackdelar. 

"Det man slås av är att London som finansmarknad och teknikstad är mycket större än man kan tro. Här kan man bygga sitt bolag från startup till exit utan att lämna London. Det är ett fullständigt makroklimat", säger Per Roman

Fördelen, menar han, är att om man står man ut i bruset, kan man få en ”djävulsk skjuts”.

Och man hinner komma mycket längre innan man blir uppmärksammad av kompisar, konferenser och journalister, vilket gör det lättare att behålla fokus i den avgörande tillväxtfasen. Nackdelen är att man lätt blir bekväm.

"Det finns många bolag som inte tagit globaliseringssteget, något de flesta svenska techbolag gör direkt", enligt Per Roman.

Appear Hear drar i dagarna igång i Paris och Andreas Thors ska lämna London för en månad i den franska huvudstaden. Affärsidén är att låta popup-butiker och korttidsbutiker hyra in sig hos etablerade varuhus och idag har flera av Storbritanniens största fastighetsägare slutit avtal med Appear Here. Men att ändra en industri tar tid, menar Thors. Och i London gäller det att ha vassa armbågar.

"Folk har kort om tid, alla är upptagna. Vill du överleva i London måste du vara lite av en ”hustler”, konstaterar Andreas Thors och fortsätter:

"Det handlar om att våga lämna bordet under en förhandling, ta ut svängarna. Även om man har Arcadia Group (ett av världens största detaljhandelsbolag som bland annat äger butikskedjan Top Shop) på andra sidan förhandlingsbordet".

Tillbaka i östra London är ett besök på Second Home, enligt vissa ”världens bästa coworkingspace”, givet.

Second Homes grundare, Rohan Silva, var tidigare techrådgivare åt David Cameron, men med Second Home vill han vidga vyerna från att bara handla om tech, berättar medlemsansvarige Josh Rivers.

"2016 använder alla teknologi i någon form, vi söker snarare kreativa entreprenörer än bara rena techbolag".

Second Home är på gång att öppna filialer i Lissabon och Los Angeles. Stockholm finns också med på kartan, bekräftar en av delägarna, men än har man inte hittat rätt lokaler. 

I en rasande takt berättar Josh Rivers om konceptet: 30 procent av företagen drivs av kvinnor, man ser gärna sociala entreprenörer som gäster och ”kitschiga” aktiviteter erbjuds för att främja utbyte mellan de olika företagen. Här sitter företag som hjälper techföretag med storytelling och en entreprenör har byggt en app som genom att screena samtal uppmuntrar till att lägga ifrån sig telefonen. 

Det finns wifi- och techfria ytor och mitt emot Second Home har man slagit upp dörrarna till Liberia, en bokhandel där all sorts teknik är strängt förbjuden. Här ska samtalas.

"I en av världens mest brusiga och IT-mogna städer kommer det att handla allt mer om mänskliga möten", tror Josh Rivers.

Text: Kina Zeidler

Läs mer