Sök

Branschprofiler efter utredarens förslag: Vi hade hoppats på mer

KlarnaPersonaloptioner

F.v. Daniel Laurén och Jessica Stark.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Besvikelsen var stor efter näringsdepartementets utredare lämnade sitt förslag om en ny lösning för personaloptioner.

På onsdagen presenterads det nya förslaget på ändrade personaloptionsregler. Hos många gick däremot förslaget inte riktigt hem.

“Jag hade faktiskt hoppats på mer med tanke på den energi vi lagt ner på att ge input och skapa förståelse för vilka förändringar som måste till och bistå med exempel från andra länder”, skriver Jessica Stark, vd på startupkontoret SUP46, i ett mejl till Breakit.

Hon är en av medförfattarna av det mycket omskrivna Startupmanifestet som presenterades förra sommaren.

I manifestet efterfrågar fjorton techprofiler bland annat lättare regler för personaloptioner. Med det nya förslaget går dock närmare hälften av entreprenörerna bakom dokumentet miste om fördelarna.

Daniel Laurén, affärsängel och partner på det finska riskkapitalbolaget Inventure, är en av de som har reagerat mot begränsningarna.

“Jättar som Spotify, Klarna och Izettle har redan problem med att rekrytera som det är. Det här förslaget missgynnar de bolagen med mest potential. Jag tycker att det vore bra att göra en superenkel och homogen lösning. Att personaloptioner skattas som kapital vilket det är”, säger han.

Eftersom de nya reglerna som föreslås begränsas till bolag som omsätter under 80 miljoner kronor om året och har färre än 50 anställda kan det skapa en situation där bolag som ligger strax under gränsen har en stor fördel gentemot bolag som ligger över den, i den allt hårdare kampen om duktiga utvecklare.

Har inte de stora techbolagen råd att betala höga löner för att konkurrera med det?

“Vilka av de här bolagen tjänar faktiskt pengar? Förutom Klarna är det väldigt få. Nu får de mindre bolagen en konkurrensfördel. Det här kan bli den sista stöten som får våra största techsuccéer att lämna Sverige”, säger Daniel Laurén.

Ett av bolagen som hålls utanför de nya reglerna är Klarna. Enligt bolagets vice vd Knut Frängsmyr spelar det dock ingen större roll så som förslaget ser ut nu.

"Förslaget innebär tyvärr en väldigt liten förbättring för små företag. Förbättringen består av att reglerna kring beskattning av personaloptioner mjukas upp en aning. För dessa företag finns det däremot bättre lösningar, varför förslaget i praktiken sannolikt inte kommer att få något kännbart genomslag", säger han.

Trots den stora besvikelsen kan man ändå höra en viss hoppfullhet hos vissa av personerna Breakit har pratat med.

“Man måste ju börja någonstans. För mig som investerar tidigt och mina bolag är det bara bra men man måste se reglerna ur ett större perspektiv. Det är ett steg i rätt riktning men jag tycker att det är genuint tråkigt att det inte gynnar de större techbolagen”, säger Daniel Laurén.

“Det kanske största problemet är att 3:12-reglerna inte behandlats samtidigt. När den utredningen är klar kan man ju anta att en skärpt skatt presenteras och de allra flesta startups faller härunder. Det är dock positivt att startupvärlden och politiken är överens om att personaloptioner ska beskattas som kapital och inte inkomst av tjänst”, skriver Jessica Stark.

Läs mer