Sök

Unibet-grundaren om e-sport: "Ju nördigare, desto mindre intresse"

Unibet

Foto: Maja Suslin / TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Svenska Unibets grundare Anders Ström tittar in i spåkulan och dömer ut e-sport som en framtidsbransch inom betting.

Det har snart hunnit passera 20 år sedan Anders Ström grundade det digitala spelbolaget Unibet, som idag värderas till 21 miljarder kronor. Bolaget, som är baserat på Malta men noterat på Stockholmsbörsen, arrangerar bland annat betting på sport, pokerspel och kasinospel.

Men det populära amerikanska fenomenet ”fantasty sports”, där spelare sätter ihop fiktiva lag inom olika sporter, verkar däremot inte bli någon större marknad för det svenska spelbolaget – åtminstone inte om man ska tro grundaren och delägaren Anders Ström.

”Jag bettar på att det inte kommer att fungera lika bra i Europa. Här har man alltid kunnat betta på sitt favoritlag i fotboll. I USA finns det stora begränsningar kring internetspel och då har det här kunnat bli stort. Det finns också ett problem med att det är ett fåtal som är väldigt duktiga som vinner en för stor del av potten. Så var det också med poker, hajarna tog hand om pengarna och operatörerna tjänade för lite på avgiften. Därför dog pokern och fantasy sports riskerar att gå i samma fälla”, säger Anders Ström till Dagens industri.

Anders Ström verkar inte heller tro att e-sport har speciellt stor potential ur ett bettingperspektiv. 

"Där har jag annan teori: ju större nördfaktor desto mindre spelintresse. Fotboll är ganska tråkigt att titta på, det tar 90 minuter och är ganska segt. Det är ett mycket större mervärde om du har spelat på matchen", säger han och fortsätter:

"I exempelvis formel 1 och segling är nördfaktorn större och därför behöver folk inte spela på det. Jag tror att e-sport hamnar i samma kategori. Jag sticker ut hakan om säger att e-sport inte kommer att ta sig högt upp på topplistan över vad folk spelar på.”

I intervjun får Anders Ström även kommentera hur han ser på automatiseringen av oddsmarknaden i framtiden. Han bedömer att det kommer dröja fem till tio år innan spelbolagen kan helautomatisera insamling av data med hälp av exempelvis sensorer i bollar och spelarkläder.

"Men i slutändan måste det ändå finnas en person som ser om Roger Federer börjar må illa, den datapunkten är väldigt svår för en dator att förstå."

Läs mer